Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Reuters: Η αγορά θα στερέψει από ιρανικό πετρέλαιο

Κατά 2/3 αναμένεται ότι θα μειωθούν οι ιρανικές εξαγωγές αργού μέχρι το τέλος του έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters κάτι που μεταφράζεται σε συρρίκνωση των συνολικών ποσοτήτων που εξάγονται στα 700.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2018.


Μάλιστα, το Ιράν θα χάσει πολύ σημαντικές αγορές όπως είναι εκείνη της Ιαπωνίας και τις Νότιας Κορέας ενώ σημαντικές απώλειες θα υπάρχουν για ο Ιράν και από τις πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αυτή η εξέλιξη θα έθετε τις διεθνείς αγορές κάτω από πίεση καθώς μειώνεται οι παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου (Βενεζουέλα, Λιβύη κλπ).
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν και μάλιστα η αρχική τους σκέψη ήταν να «κλείσουν» στο Ιράν τις πόρτες προς πάσα κατεύθυνση αλλά μετά «μαλάκωσαν» τη στάση τους θεωρώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε πρόβλημα σε συμμαχικές στις ΗΠΑ χώρες οι οποίες εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Παρ' όλα αυτά οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές, κυρίως για το ίδιο το Ιράν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Facts Global Energy (FGE) οι εξαγωγές θα μπορούσαν να περιοριστούν στα 700.000 βαρέλια την ημέρα και μάλιστα προς συγκεκριμένες μόνο αγορές όπως είναι εκείνες της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2018 υπολογίστηκε ότι η Κίνα εισήγαγε 650.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα από το Ιράν, ενώ η Ινδία περίπου 550.000 βαρέλια/ημέρα.
Ωστόσο, δύο χώρες οι οποίες έκαναν παραδοσιακά μεγάλες εισαγωγές ιρανικού αργού, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αναστείλουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου το α' εξάμηνο του έτους, με την Ιταλία και την Τουρκία να αποτελούν τους κορυφαίους εισαγωγείς, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία περιορίζουν πλέον τις εισαγωγές τους.