Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Η Μυτιληναίος φέρνει το πρώτο φορτίο καταριανού αερίου στην Ελλάδα

Το Σάββατο 28 Ιουλίου αναμένεται να δέσει στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας το δεξαμενόπλοιο με σημαία από τις Μπαχάμες Al Thakhira, που είναι ναυλωμένο από την Qatar Gas και μεταφέρει για λογαριασμό της Μυτιληναίος το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φτάσει στην ελληνική αγορά από το μεγαλύτερο παραγωγό LNG στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα φορτίο 140 χιλιάδων κυβικών μέτρων το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί από τη Μυτιληναίος τόσο για την κάλυψη των αναγκών του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας όσο και για εξαγωγή προς γειτονικές χώρες.
Για την ίδια την εταιρεία επιτυγχάνεται διαφοροποίηση του καλαθιού προμήθειας, μείωση του κόστους χαρτοφυλακίου αλλά και ευελιξία για την κάλυψη της εποχιακής αιχμής, που προκύπτει από την αυξημένη παραγωγή των μονάδων της Μυτιληναίος.
Την ίδια στιγμή ωστόσο επιτυγχάνονται οφέλη συνολικά για την ελληνική αγορά με δεδομένο ότι με την παρουσία του Κατάρ, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα και οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας συνολικά για την περιοχή.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος, αφορά στο ότι η εξαγωγή του αερίου προς τις γειτονικές αγορές θα γίνει από το τερματικό της Ρεβυθούσας και με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών αερίου, εξέλιξη που δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν ακόμη και σήμερα για ανάδειξη της χώρας ως πύλης εισόδου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και αυτό μόνο με την ορθότερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για ισότιμη πρόσβαση των συμμετεχόντων στη χωρητικότητα των περιφερειακών διασυνδέσεων.
Να σημειωθεί τέλος, ότι όπως είχε αναγγείλει στη ΓΣ των μετόχων ο Ε. Μυτιληναίος, έχει υπογραφεί σύμβαση προμήθειας με τη Qatar Gas δηλαδή το φορτίο δεν είναι ευκαιριακό αλλά θα έχει και συνέχεια, χωρίς ωστόσο να έχουν γνωστοποιηθεί οι λεπτομέρειες που καλύπτονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας.