Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές του αργού πετρελαίου από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας;

Το αργό πετρέλαιο είχε μια καλή αρχή το 2018. Το εμπόρευμα άγγιξε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερα χρόνια, μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ)  να παρατείνει τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους. 











Οι πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Chevron επωφελήθηκαν καθώς αυξήθηκαν οι τιμές. Ωστόσο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας γίνεται όλο και πιο έντονος, το αργό πετρέλαιο φαίνεται να δέχεται σοβαρό πλήγμα. Οι τιμές του πετρελαίου Brent μειώνονται από τις αρχές Ιουλίου, χάρη στην εφαρμογή των δασμών των ΗΠΑ σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Δεδομένου ότι η Κίνα απάντησε με δασμούς κατά των εισαγόμενων προϊόντων των ΗΠΑ, ο πόλεμος των δασμών ενδέχεται να γίνει εντονότερος τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, οι αγορές προβλέπουν μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση στην κινεζική αγορά στο εγγύς μέλλον. Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς καταναλωτές παγκόσμιου πετρελαίου, η ύφεση της οικονομίας της θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη ζήτηση αργού πετρελαίου, προκαλώντας πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Προς το παρόν, προβλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου του Brent κατά μέσο όρο στα  67 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2018. 

Αύξηση της προσφοράς πετρελαίου

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ και οι χώρες μέλη που δεν ανήκουν στον οργανισμό αποφάσισαν να τερματίσουν οριστικά τους περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου που είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017. Δεδομένου ότι το καρτέλ είχε πετύχει την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου πριν από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα (στο τέλος του 2018), αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις βελτιωμένες τιμές του πετρελαίου και να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Επιπλέον, αυτή ήταν ακόμη μια κίνηση για την αντιστάθμιση της απώλειας πετρελαίου από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, την ασταθή παραγωγή από τη Λιβύη και την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα. 

Πέρα από την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ εξακολουθούν να αυξάνουν την παραγωγή τους για να κερδίσουν από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Από τις 6 Ιουλίου 2018, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ είχε φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών των 10,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 25% στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από το Νοέμβριο του 2016, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε αρχικά τις περικοπές παραγωγής. Καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ συνεχίζουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους, σε συνδυασμό με την αυξημένη προσφορά πετρελαίου του ΟΠΕΚ τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι οι αγορές αργού πετρελαίου θα διατηρήσουν τα επίπεδα υπερπροσφοράς.

Η ασθενέστερη κινεζική ζήτηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα

Η κυβέρνηση του Τραμπ κατάφερε να υλοποιήσει αυτό που πολλές προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν - μια περιοριστική εμπορική πολιτική για τα κινεζικά προϊόντα. Στις 6 Ιουλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφάρμοσε δασμούς για διάφορα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντίποινα, η Κίνα δρομολόγησε επίσης μια παρόμοια τιμολογιακή πολιτική που καθιστά τα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα ακριβότερα.

Ενώ οι δύο χώρες προχώρησαν σε αυτές τις πολιτικές για να ενθαρρύνουν και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους πολιτών και της οικονομίας τους, είναι πιθανό να υποστούν επιζήμια αποτελέσματα σε αρκετές βιομηχανίες στο εγγύς μέλλον. Το αργό πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί εμπόρευμα που διαπραγματεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ήδη βυθιστεί εξαιτίας αυτού του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου. Η τιμή του πετρελαίου Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου που διαπραγματευόταν  περίπου στα 79 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του μήνα, υποχώρησε στα 73 δολάρια το βαρέλι (πτώση σχεδόν 7%), μόλις η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στους δασμούς αντίποινα στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

Καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, η αγορά αναμένει ότι η Κίνα θα υποστεί επιβράδυνση στην οικονομία της τους επόμενους μήνες. Αυτό θα συμβεί διότι οι ΗΠΑ. είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για τα κινεζικά προϊόντα, και οι δασμοί θα οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση στη χώρα θα μειωθεί, προκαλώντας επίσης μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Η μείωση της ζήτησης από έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου, σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά στις αγορές πετρελαίου, αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές του πετρελαίο.

Από το Trefis Team