Σε κατάσταση σοκ δείχνει να βρίσκεται ο πετρελαϊκός κλάδος σε διεθνές επίπεδο καθώς οι τιμές το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξομειώνονται ενώ οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αναθεωρούν συνεχώς την πολιτική τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προβλέψεις για τη ζήτηση.
Κατά τις τελευταίες ημέρες οι αγορές πετρελαίου έχουν δείξει μεγάλη αστάθεια φθάνοντας να έχουν απώλειες έως και επτά δολάρια προτού να επανέλθουν σε ανοδική πορεία την Πέμπτη. Τη Δευτέρα το πρωί καταγράφτηκαν τάσεις μείωσης ενώ το μεσημέρι το μπρεντ κατέγραφε άνοδο 0,89% στα 73,96 δολάρια.
Οι διεθνείς αναλυτές αναζητούν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η αστάθεια ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για «σοκ» το οποίο βιώνει η πετρελαϊκή αγορά. Από τη μία πλευρά, όταν επέρχεται πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού», αυτό αποδίδεται στις προειδοποιήσεις των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της G-20 για τους κινδύνους που υπάρχουν για την παγκόσμια ανάπτυξη από τις κλιμακούμενες εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις.
Άλλοι, θεωρούν ότι η πτώση των τιμών οφείλεται στο εκ νέου άνοιγμα των λιμανιών στη Λιβύη, κάτι το οποίο όμως εύκολα μπορεί να καταρριφθεί αν σκεφθεί κανείς ότι η παραγωγή στη Λιβύη έχει σημειώσει οριακή άνοδο ενώ οι προβλέψεις για το 2018 είναι μάλλον πτωτικές.
Φυσικά, κανείς δεν αγνοεί ούτε το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας, της ηγέτιδας δύναμης του ΟΠΕΚ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό αποφάσισε σταδιακή αύξηση της παραγωγής στα 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά.
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να αυξάνει από μόνη της την παραγωγή προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς της Ασίας, κάτι το οποίο από πολλούς θεωρείται ως «ξεστράτισμα» από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και όπως σημειώνουν δεν αποκλείεται αυτή η κίνηση να αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ο οποίος δημιουργεί αυτόν τον πανικό στις αγορές.
Παρά τις διάφορες εικασίες, ως επικρατέστερη αιτία για αυτά τα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής δείχνουν να εμφανίζονται η εμπορικός πόλεμος που πυροδοτεί η αμερικανική πολιτική.
Ειδικά ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αιωρείται σαν μόνιμη απειλή πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια και την οικονομική ανάπτυξη τόσο για τις δύο χώρες όσο και για τους συμμάχους τους ξεχωριστά.
(της Πένης Χαλάτση, insider.gr)