Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Επενδύσεις και υψηλή κινητικότητα προμηνύουν θετικές εξελίξεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Δυτική Ευρώπη

Αν και η παγκόσμια έρευνα υδρογονανθράκων έχει εξασθενήσει, ο τομέας υπεράκτιων ερευνών στην Δυτική Ευρώπη διατηρεί υψηλό ενδιαφέρον από την άποψη των προοπτικών έρευνας και ανάπτυξης υδργονανθράκων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Πετρελαίου της Νορβηγίας (Norwegian Petroleum Directorate, NPD) η νορβηγική ηπειρωτική πλάκα, μόνη της, διατηρεί ακόμη μη ανεξερέυνητους πόρους, ύψους 4 Bscme (141 Tcfe).



Η έκθεση υποστηρίζει ότι η παραγωγή της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί . Ωστόσο πρέπει να ανακαλυφθούν ορισμένα νέα, πολύ μεγάλα ευρήματα για μπορέσει η περιοχή να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο παραγωγής και μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Νορβηγία

Όντας μια από τις πλουσιότερες χώρες στην Σκανδιναβική χερσόνησο, η Νορβηγία συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο παίκτη στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων. Η διεύθυνση Πετρελαίου της Νορβηγίας δείχνει πως μετά από 50 χρόνια και πλέον έντονης δραστηριότητας στο κομμάτι της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το 55% των αναμενόμενων πόρων δεν έχει παραχθεί ποτέ.

Ειδικότερα η έκθεση αναφέρει πως περίπου τα 2/3 των ανεξερεύνητων πόρων βρίσκονται στην θάλασσα Μπάρενς, ενώ το υπόλοιπο 1/3 των ανεξερεύνητων πόρων είναι διασκορπισμένο ανάμεσα στην Θάλασσα της Νορβηγίας και την Βόρεια Θάλασσα. Το πιο σημαντικό είναι ότι στις 10 πετρελαιοπηγές που προχώρησαν δραστηριότητες γεωτρήσεων και εξορύξης κατά το πρώτο μισό του 2018, το αποτέλεσμα είναι ήδη πολύ καλύτερο – ως προς την παραγόμενη ποσότητα αργού πετρελαίου – σε σύγκριση με τις 24 πετρελαιοπηγές καθ'ολη την διάρκεια του 2017.

“Οι τιμές επανακάμπτουν, η δραστηριότητα επανέρχεται και επομένως οι πετρελαϊκές εταιρείες θέλουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις που είχαν παγώσει για όσο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές”, αναφέρει ο διευθυντής της NPD Exploration, Torgeir Stordal στο Bloomberg. “Είναι μια θετική εξέλιξη”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα διαθέσιμα στοιχεία της έκθεσης έρχονται να επιβεβαιώσουν την ηγετική θέση που διατηρεί η Νορβηγία στο τομέα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, γεγονός που αποτυπώνεται στην πληθώρα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της χώρας. Faroe Petroleum, Aker BP, Equinor, VNG Norge AS, Repsol, WinterShall, Eni είναι μερικές από τις πετρελαϊκές εταιρείες που δρατηριοποιούνται σε διάφορα κοιτάσματα της Νορβηγίας, με κάποια ήδη να βρίσκονται σε φάση παραγωγής και άλλα να βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης με σημαντικές προοπτικές όσον αφορά τις παραγόμενες ποσότητες μελλοντικά.

Ηνωμένο Βασίλειο

Παρά τις πρόσφατες αναταράξεις – συμπεριλαμβανομένου της οικονομικής αβεβαιότητας γύρω από την υπόθεση Brexit και την ανακάλυψη ρωγμών στο σύστημα αγωγού Forties, γεγονός που οδήγησε στην διακοπή της ροής παραγωγής σε περισσότερα από 80 κοιτάσματα για αρκετές εβδομάδες – η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε μια τεράστια αναζωπύρωση. Μετά την επαναλειτουργία του αγωγού, η περιφερειακή παραγωγή σημείωσε άνοδο 32% τον Ιανουάριο – η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έχει σημειώθει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με διάφορα έργα να προγραμματίζονται να ξεκινήσουν μέσα στο 2018, η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ξεπεράσει το μέσο όρο των 914,000 bopd που σημείωθηκε πέρυσι, έως και κατά 10%. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως παραμένει με ερωτηματικό αν η σημαντική αύξηση στην παραγωγή υδρογονανθράκων θα καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο καθαρό εξαγωγέα. Και στην περίπτωση της Βρετανίας δεν απουσιάζουν, προφανώς, οι μεγάλες εταιρείας του κλάδου, με την BP, Shell, Apache Corp. να δηλώνουν δυναμικά παρών στις εξελίξεις αυτές.

Δανία

Χωρίς να φτάνει τον ενεργειακό “πυρετό” των δύο χωρών που προηγήθηκαν, ο κλάδος έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Δανία συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις. Ξεχωριστή θέση στον ενεργειακό χάρτη της Δανίας κατέχει το κοίτασμα Tyra, το σημαντικότερο της χώρας, από όπου καλύπτεται το 90% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το World Oil, οι υποδομές της χώρας έχουν φτάσει στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής, και γι αυτό απαιτείται μια πλήρης αναδιάρθρωση, γεγονός που αφενός θα δώσει παράταση ζωής και αφετέρου θα επιτρέψει να ανακτηθούν οι εναπομείναντες πόροι από το κοίτασμα.

Τέλος, σε μια τελευταία εξέλιξη, η A.P. Moller – Maersk ανακοίνωσε την επίσημη έξοδό της από την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου της Δανίας, πουλώντας την ενεργειακή της μονάδα στην Total αντι τιμήματος 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την απόκτηση αυτή, η Total έλαβε περίπου 1 Bboe από τα 2P/2C αποθεμάτων και πόρων - συμπεριλαμβανομένου αυτών από το κοίτασμα Tyra – καθιστώντας, με αυτόν το τρόπο, εαυτόν, τον δεύτερο μεγαλύτερο διαχειριστή κοιτασμάτων στην Βόρεια Θάλασσα.