Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

«Συναγερμός» στην ενεργειακή αγορά για νέα αναβολή του Target Model – Γιατί και πως επηρεάζει τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές

Αν δεν εφαρμοστεί το νέο καθεστώς τις αρχές του 2019 όπως είναι προγραμματισμένο, τότε η βιομηχανία δεν θα έχει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών αγοράς ρεύματος

Σοβαρά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μια νέα ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή του Target Model, δημιουργεί η φημολογία περί παράτασης κατά τρεις επιπλέον μήνες του χρόνου έναρξης της λειτουργίας των τριών νέων αγορών (Ημερήσια, Προημερήσια και Προθεσμιακή και Αγορά Εξισορρόπησης). 
Η προσαρμογή στο Μοντέλο Στόχο της ΕΕ με τη λειτουργία των τριών αγορών που θα αποτελέσει στην πραγματικότητα την πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος νόμος για την εφαρμογή του Target Model ψηφίστηκε το Φθινόπωρο του 2016 (Ν.4525/2016) και προέβλεπε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς έως το τέλος του 2017. 
Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2017 η ΡΑΕ είχε εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου καθορίζοντας και τα βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων αγορών. 
Με βάση αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές θα έπρεπε να καταρτιστούν οι Κώδικες λειτουργίας των αγορών στη σύνταξη των οποίων μάλιστα θα συνέβαλε  και ερευνητικό ινστιτούτο της Commission το JRC. 
Στόχος όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση της η ΡΑΕ (27/1/2017), ήταν να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο Target Model, έως το τέλος του έτους. 

Από αναβολή σε αναβολή 

Ο χρόνος κύλησε και το Δεκέμβρη του 2017, ενώ ήταν σε εξέλιξη η Τρίτη αξιολόγηση του Προγράμματος για την ελληνική οικονομία από την Τρόικα, ο ΛΑΓΗΕ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ένα πρώτο σχέδιο των Κωδίκων. 
Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε σε ένα εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των βημάτων για την πλήρη μετάβαση στο Target Model έως τον Αύγουστο του 2018. 
Βεβαίως και πάλι ο χρόνος κύλησε χωρίς να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και έτσι κατά την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η Κομισιόν έκανε αποδεκτή μια ακόμη παράταση έως το Απρίλιο του 2019 οπότε και θα πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι νέες αγορές. 
Μάλιστα η εφαρμογή του Target Model και η δυνατότητα που θα δίνεται μέσω αυτού για τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και ηλεκτροπαραγωγών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αποτελέσει το τελευταίο διάστημα επιχείρημα τόσο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να απαντήσουν στις ανησυχίες της βιομηχανίας για τον κίνδυνο αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα τους. 
Παρόλα αυτά και ενώ ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη μετεξελιχθεί σε Χρηματιστήριο Ενέργειας (τα αποτελέσματα της προχθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ ανακοινώθηκαν από την εταιρία EXE Group), πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες δυσκολίες στη σύζευξη (coupling) των αγορών Ελλάδας και Ιταλίας, έχουν γίνει αφορμή για νέο κύμα φημολογίας περί καθυστερήσεων στην έναρξη εφαρμογής των αγορών του Target Model. 

Ανησυχούν ΔΕΗ και βιομηχανία για νέα χρονική μετάθεση 

Οι πληροφορίες αυτές που αναμένεται να είναι αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια της σημερινής (20/7) ημερίδας που διοργανώνει η ΡΑΕ για το Target Model, έχουν ήδη ενεργοποιήσει αντανακλαστικά έντονης ανησυχίας τόσο στους κόλπους της βιομηχανίας όσο και σε όλους όσοι εμπλέκονται με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. 
Η βιομηχανία γνωρίζει ότι εάν δεν λειτουργήσει το νέο καθεστώς στην αγορά ηλεκτρισμού δεν θα έχει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών αγοράς ρεύματος και μάλιστα σε μια περίοδο που τα νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ που καλύπτουν την περίοδο Μαρτίου 2018 - Φεβρουαρίου 2019, θα έχουν λήξει. 
Όμως το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θεωρητικά έως τον Φεβρουάριο του 2019 θα έχουν αλλάξει χέρια, θα βρίσκονται στον αέρα αφού θα πρέπει να αναμένουν τη λειτουργία της νέας αγοράς για να πωλούν το ρεύμα που παράγουν ή για να συνάψουν διμερή συμβόλαια με μεγάλους καταναλωτές. 
Εκτιμάται ότι εάν η αβεβαιότητα αυτή συνεχιστεί και η κυβέρνηση δεν πάρει θέση στο ζήτημα, το πρόβλημα θα πλήξει και τον ίδιο το διαγωνισμό πώλησης των λιγντικών μονάδων και βεβαίως εάν δεν αποθαρρύνει πλήρως τους επενδυτές θα οδηγήσει στην υποβολή προσφορών που θα εμπεριέχουν τον παράγοντα αβεβαιότητα και δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της ΔΕΗ αλλά και της κυβέρνησης για την εξασφάλιση ικανοποιητικού τιμήματος.
Ενός τιμήματος που είναι κρίσιμο για την προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης και παράλληλα – εφόσον είναι ικανοποιητικό – θα κάμψει τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. 

www.worldenergynews.gr