Που οφείλεται το γεγονός ότι και φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν μεγάλες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν εκτεταμμένα κρούσματα μεγάλων φωτιών σε βόρειες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντιμετωπίσει τόσο εκτεταμμένα προβλήματα; Δημοσίευμα του World Economic Forum επικαλούμενο το Guardian σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 μεγάλες πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο.
Πυρκαγιές πλήττουν τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, ενώ στη Σουηδία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πλέον εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αρκτική τέσσερις κοινότητες εκκενώθηκαν.
Προ ημερών δύο ιταλικά πυροσβεστικά αεροπλάνα επιστρατεύτηκαν μετά από έκκληση της π Σουηδίας για βοήθεια, με τις αρχές της χώρας να ζητούν ακόμη περισσότερα αεροπλάνα.
"Αυτό είναι σίγουρα το χειρότερο έτος των τελευταίων χρόνων για τις δασικές πυρκαγιές. Παρότι κάθε χρόνο έχουμε φαινόμενα, το 2018 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά", δηλώνε ο πανεπιστημιακός ερευνητής και ο κάτοικος της Ουψάλα Mike Peacock.
Οι φετινές πυρκαγιές στη Σουηδία έχουν κάψει πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι πυρκαγιές οφείλονται στο κύμα καύσωνα που προκαλεί ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καιρό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με πυρκαγιές που υπερβαίνουν κατά πολύ τη Μεσογειακή ζώνη που συνήθως εκδηλώνονται πυρκαγιές στην Ευρώπη, δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές προειδοποίησε ότι και στις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να υφίστανται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπηοι ακραίες συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση των πυρκαγιών στο βορά αποτελούν ένα ακόμη σημάδι της κλιματικής αλλαγής.
"Αυτό που βλέπουμε εξαιτίας του παγκόσμιου κύματος καύσωνα είναι ότι οι περιοχές που είναι ευαίσθητες για πυρκαγιά διευρύνονται όπως οι πυρκαγές στις ακτές της βορειοδυτικής Αγγλίας και της Σουηδίας που είναι αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής” λέει ο καθηγητής οικολογίας Vincent Gauci.
"Και οι δύο αυτές περιοχές είναι συνήθως ήπιες και υγρές, γεγονός που επιτρέπει στα δάση και τις τύρφες να αναπτύξουν αρκετά μεγάλα αποθέματα άνθρακα", δήλωσε. "Όταν τέτοια πυκνά σε άνθρακα οικοσυστήματα βιώνουν ξηρασία και θερμότητα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές".
Η Ευρωπαϊκή Αρκτική δεν είναι το μόνο μέρος του βορρά που βιώνει περισσότερες πυρκαγιές.
Δύο πυρκαγιές που έχουν κάψει μέχρι σήμερα 44 χιλιάδες στρέμματα έχουν αναφερθεί στην ζώνη Galena της Αλάσκας.
Οι φετινές πυρκαγιές έρχονται ένα χρόνο μετά τη χειρότερη χρονιά από πλευράς πυρκαγιών που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς το 2017 είχαμε τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία που έκαψαν χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης και δάση μέχρι τον Νοέμβριο ενώ άφησαν πίσω τους και δεκάδες ανθρώπινα θύματα.