Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΓΣΕΕ: Οι ασάφειες στο νόμο της αποεπένδυσης δημιουργούν κινδύνους για τους εργαζόμενους των προς πώληση μονάδων

Ερώτηση στη Βουλή υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Αρβανιτίδης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αναφορικά με τη γνωμοδότηση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ όσον αφορά τους εργαζόμενους των υπό πώληση μονάδων της ΔΕΗ.


Πιο αναλυτικά οι δύο βουλευτές σημειώνουν πως η ΓΣΕΕ εξέδωσε γνωμοδότηση μετά από ερώτημα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας για το κατά πόσο προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η επιστολή του Κέντρου προς τη ΓΣΕΕ έχει ως εξής:
"Σας είναι γνωστό πως πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και έλαβε ΦΕΚ, ο Ν. 4533/2018 που σχετίζεται με την αποεπένδυση των παγίων  από την ΔΕΗ Α.Ε. Πρόκειται για την αναζήτηση πιθανών επενδυτών για τις μονάδες 3 και 4 του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης Αρκαδίας καθώς και για την μονάδα 1 της Μελίτης του Νομού Φλώρινας καθώς και για την άδεια της μονάδας ΙΙ του ιδίου σταθμού (Μελίτης).
Επίσης σας είναι γνωστό πως το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στην παραπάνω καταστροφική προοπτική.
Ειδικότερα επί του άρθρου 4 (παράγραφος 1 και 2) οι απόψεις μεταξύ συνδικαλιστικών φορέων και κυβέρνησης αποκλίνουν ΚΑΘΕΤΑ.
Συγκεκριμένα η μεν κυβέρνηση ισχυρίζεται πως διασφαλίζεται το καθεστώς των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε που εντάσσονται στις νέες υπό πώληση εταιρίες.
Στον αντίποδα, το συνδικαλιστικό κίνημα ισχυρίζεται ότι η μοναδική πρόνοια ανάγεται στην απαγόρευση απόλυσης για έξι (6) χρόνια. Το δε εργασιακό (κανονισμός προσωπικού) και μισθοδοσίας βρίσκεται στην ευχέρεια του νέου εργοδότη.
Μετά από όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε για την δική σας γνωμοδότηση επί του άρθρου 4 του Νόμου 4355/2018 προκειμένου με γνώση και εμπεριστατωμένο λόγο να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη λαίλαπα της διάλυσης των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων για περίπου 1500 εργαζόμενους (Σταθμών και Ορυχείων) στα δύο (2) ενεργειακά κέντρα σε Βορά και Νότο".
Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, η γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ εντόπισε αντιφάσεις και έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νόμου για την αποεπένδυση έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία και σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι διάδοχες εταιρείες στις οποίες θα περάσει ο έλεγχος των μονάδων, θα πρέπει να δεσμεύονται από τους όρους εργασίας του προσωπικού, όπως αυτοί ίσχυαν στη ΔΕΗ. Η ΓΣΕΕ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “τα διοικητικά και δικαστικά όργανα του κράτους, όπως και οι επιχειρηματικοί φορείς που θα αποκτήσουν τις δημιουργούμενες μονάδες, υποχρεούνται να μην εφαρμόσουν τις επίμαχες διατάξεις του ν.4533/2018”.
Με αφορμή τα παραπάνω, οι δύο βουλευτές ζήτησαν να μάθουν το αν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για αποσαφήνιση της κατάστασης.