Ανατροπές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil για τη δημιουργία κοινής εταιρείας στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil χτίζουν ισχυρή θέση σε μία αγορά, η οποία ακολουθεί, με διαφορετικές ταχύτητες βέβαια, εκείνη των τηλεπικοινωνιών όταν απελευθερώθηκε μετά την άρση του κρατικού μονοπωλίου του ΟΤΕ. Από την πλειάδα παικτών και τον κατακερματισμό της αγοράς στη συγκέντρωση σε ελάχιστους καθετοποιημένους ομίλους, μετρημένους ούτε καν σε όλα τα δάχτυλα ενός χεριού…
Η μάχη για την πίτα των 13 δισ. ευρώ
Οι εγχώριοι παίκτες βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 13 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2024.
Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της πράσινης μετάβασης αλλά και του εξηλεκτρισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δημιουργούν ευκαιρίες για νέες business και κερδοφορία. Η πρόκληση δε, της εξισορρόπησης ισχύος λόγω της μεγάλης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ευμετάβλητες στην ηλεκτροπαραγωγή) απαιτεί ισχυρούς ομίλους με ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε μονάδες φυσικού αερίου.
Πέραν αυτών σε τροχιά μετάβασης βρίσκεται και το μοντέλο δραστηριοποίησης των παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου, οι οποίοι εκτός της πώλησης ενέργειας αναπτύσσονται και σε άλλους τομείς όπως την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών αλλά και τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν μοιραία σε συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ελάχιστους καθετοποιημένους ομίλους.
Η ανατροπή από το κοινό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil
Η πρώτη ανάγνωση από την ανακοίνωση του power deal των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης των θυγατρικών ΗΡΩΝ και nrg, αντίστοιχα. Στο σύνολο των φορτίων κατανάλωσης (υψηλή, μέση και χαμηλή τάση) συγκεντρώνουν μερίδιο της τάξης του 17%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται με περίπου 21% η Metlen μέσω της Protergia και κυρίαρχος παίκτης είναι η ΔΕΗ με περίπου 48%. Ακολουθεί με μεγάλη απόσταση από τους τρεις ομίλους η Elpedison έχοντας ένα μερίδιο της τάξης του 6%.
Η ανατροπή όμως έρχεται αν εξεταστούν τα μερίδια στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση και τη χαμηλή τάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AXIA Research και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η ΗΡΩΝ κατείχε το 9,1% των φορτίων κατανάλωσης και η nrg το 6,1%.

Μετά το deal, όμως, το σχήμα ΗΡΩΝ – nrg συγκεντρώνει μερίδιο άνω του 15% και βρίσκεται πίσω από τη ΔΕΗ και ακολουθεί η Protergia με 11,9%, ενώ η ΔΕΗ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της με μερίδιο στο 55,6% στη μέση και χαμηλή τάση.

Το σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil βλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης έως το 2030 καθώς διεκδικεί πίττα από 11 TWh που προέρχονται από την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (7 TWh) και τα μερίδια μικρότερων παρόχων (4 TWh).
Οι θέσεις μάχης των άλλων ανεξάρτητων ενεργειακών ομίλων
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πώς ο κύκλος των εξαγορών και συγχωνεύσεων ξεκίνησε από τη Metlen. Τα προηγούμενα δύο χρόνια πρωταγωνίστησε και υπό την ομπρέλα της πέρασαν μικρότεροι πάροχοι ενέργειας όπως οι Watt & Volt, Unison, EfA Energy και Volterra.
Ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει βάλει ως στόχο συνολικό μερίδιο για την Protergia 30% μέχρι το 2026.
Ο έτερος ανεξάρτητος ενεργειακός όμιλος αυτός της Elpedison, αν και μένει πολύ πίσω μετά τη στρατηγική συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να ανακοινώσει και να εφαρμόσει δυναμική στρατηγική ανάπτυξης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συναλλαγή HELLENiQ ENERGY – Edison, με την Elpedison να περνά αποκλειστικά στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού ενεργειακού ομίλου. Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της HELLENiQ ENERGY έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση ενός μεριδίου 10% έως το 2026.
Σχέδιο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων της δρομολογεί και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία με τη θυγατρική της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» κατέχει μερίδιο περίπου στο 4% στη χαμηλή και μέση τάση. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ανακοινώσει σε συνεργασία με ισραηλινά κεφάλαια και τη Volton την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Λάρισα ισχύος 880 MW.
(αναδημοσίευση από Οικονομικό Ταχυδρόμο)