Σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου της αποθήκευσης CO2, σε υποθαλάσσια περιοχή στον Πρίνο.
Ωστόσο, παρότι ήδη από τα μέσα της άνοιξης η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ήταν έτοιμη να την εγκρίνει, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος Καβάλας και άλλοι τοπικοί φορείς υπέβαλλαν ενστάσεις με συνέπεια η διαδικασία να καθυστερήσει ώστε αυτές να εξεταστούν και να υπάρξουν οι σχετικές διαβουλεύσεις.
Η εταιρεία «EnEarth Greece» (θυγατρική της Energean) είχε υποβάλλει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) τον σχετικό φάκελο της ΜΠΕ για το έργο, κατόπιν ανάρτησής του και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ).
Έλεγχος πληρότητας
Στη συνέχεια η υπηρεσία του ΥΠΕΝ, μετά τον αρχικό έλεγχο πληρότητας, έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνεπάγονται «μέγιστα περιβαλλοντικά προβλήματα», τα οποία να καθιστούν επιβεβλημένη την επιστροφή της μελέτης και την εξαρχής άρνηση της ΔΙΠΑ να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Έτσι, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού, η ΔΙΠΑ διαβίβασε αντίγραφο του φακέλου της μελέτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ παράλληλα κατέστη προσβάσιμος τόσο στις συναρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στο ευρύτερο κοινό για απόψεις και παρατηρήσεις οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η τελική άποψη της υπηρεσίας του ΥΠΕΝ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου (και για το εάν αυτές είναι ή όχι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα) που θα οριστικοποιηθεί στο στάδιο έκδοσης της τελικής απόφασης, μετά την αναλυτική αξιολόγηση της μελέτης και των γνωμοδοτήσεων και απόψεων επ’ αυτής, καθώς και από το υπόμνημα διαβούλευσης που έχει υποβληθεί από τον φορέα του έργου.
Εκτίμηση επιπτώσεων
Πάντως, στον φάκελο ΜΠΕ έχει γίνει εκτίμηση των σημαντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Επίσης, έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις που απορρέουν από την ευπάθεια του έργου σε κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή καταστροφών, που σχετίζονται με το έργο, καθώς επίσης και από τους αναμενόμενους κλιματικούς κινδύνους.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο το market test για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στον Πρίνο που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς, όπως ανέφερε προ ημερών η Country Manager και Managing Director της Energean, κ. Κατερίνα Σάρδη στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η κατασκευή του έργου το 2026. Το ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο καθώς έχουν υπογραφεί 15 επιστολές πρόθεσης συνεργασίας (Letters of Intent) με ελληνικές και ξένες βιομηχανίες.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά αποθήκευσης CO₂, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
www.worldenergynews.gr