Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Κίνα: Σε υψηλό διετίας η διύλιση πετρελαίου – Περιθώρια και αποθέματα οδηγούν την άνοδο

Η Κίνα αύξησε τον ρυθμό διύλισης πετρελαίου τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς τα αυξημένα περιθώρια κέρδους στα καύσιμα και η ολοκλήρωση των ανοιξιάτικων συντηρήσεων έδωσαν νέα ώθηση στις δραστηριότητες των διυλιστηρίων.


Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βάσει επίσημων κινεζικών στοιχείων, τα διυλιστήρια της χώρας επεξεργάστηκαν 15,2 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα τον Ιούνιο – αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση και αισθητή ανάκαμψη σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου και Μαΐου.

Τον Μάιο, λόγω εκτεταμένων προγραμματισμένων συντηρήσεων, η διύλιση είχε υποχωρήσει κατά 1,8% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 13,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. 

Είχε προηγηθεί και ο Απρίλιος με 14,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε ένα δίμηνο όπου αρκετά κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια είχαν περιορίσει την παραγωγή ενόψει της θερινής ζήτησης.

Η έντονη αύξηση εισαγωγών αργού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο – με στόχο την αξιοποίηση χαμηλότερων τιμών και την προετοιμασία για πιθανές διαταραχές σε προμήθειες λόγω κυρώσεων – είχε οδηγήσει σε σημαντική συσσώρευση αποθεμάτων, χωρίς αυτό να αντανακλά άμεσα την κατανάλωση.

Τον Ιούνιο, με την επιστροφή των διυλιστηρίων σε πλήρη λειτουργία, οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 7,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 12,14 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με έντονη άνοδο στις παραδόσεις από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Παρά τη γενική επιβράδυνση της κατανάλωσης βενζίνης και ντίζελ, οι κινεζικές εταιρείες διύλισης αύξησαν τις ποσότητες που επεξεργάζονται ενόψει της αναμενόμενης κορύφωσης της ζήτησης στο τρίτο τρίμηνο, προσβλέποντας κυρίως στα υψηλά περιθώρια κέρδους στο ντίζελ.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ισχυρή ζήτηση της Κίνας, τόσο σε εισαγωγές όσο και σε παραγωγή καυσίμων, θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο, λόγω της ταξιδιωτικής αιχμής του καλοκαιριού και της αναπλήρωσης των αποθεμάτων από κρατικά διυλιστήρια.

Η διατήρηση αυξημένης ζήτησης από την Κίνα αναμένεται να λειτουργήσει ως ανοδικός μοχλός για τις τιμές του πετρελαίου, σε μια παγκόσμια αγορά καυσίμων που εμφανίζεται πιο «σφιχτή» απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί για το φετινό καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr