Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει την πρόβλεψη για πλεόνασμα φέτος, στα 900.000 εκ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως

Η Μικτή Τεχνική Επιτροπή (JTC) του ΟΠΕΚ+ βλέπει το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου φέτος να φτάνει τα 900.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), αυξημένο κατά 100.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή της, όπως προκύπτει από έκθεση της επιτροπής που είδε το Reuters.



Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η JTC βλέπει την αγορά πετρελαίου σε πλεόνασμα 3,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Σεπτέμβριο, που θα μειωθεί σε 0,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, πριν αυξηθεί σε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο.

Η επιτροπή, η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη, συμβουλεύει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμένει επίσης πλεόνασμα 900.000 bpd το επόμενο έτος σύμφωνα με το βασικό του σενάριο, όπως προκύπτει από την έκθεση της JTC.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν την Τετάρτη λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την προβληματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Η τιμή του ευρωπαϊκού προθεσμιακού brent, βλέπει μείωση 3,7%, στα 95,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI μειώθηκε κατά 3,3% στα 88,6 δολάρια.