Επενδύσεις ύψους 300-400 εκατ. ευρώ εντός του επομένου 18μηνου για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ πράσινης ενέργειας στο 1 GW με απώτερο στόχο τα 2 GW έως το 2025, προγραμματίζει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος με απόφαση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του, μετονομάζεται σε HELLENiQ ENERGY.
Παράλληλα ο όμιλος το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε δυο εξαγορέςέργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Η νέα εταιρική ταυτότητα και το λογότυπο της HELLENiQ ENERGY, παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο μετασχηματισμός του Ομίλου στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και την εγχώρια επιχειρηματικότητα που διακρίνεται από ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Πρόσθεσε δε ότι «Η HELLENiQ ENERGY μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο όμιλο παραγωγής και διαχείρισης όλων των μορφών ενέργειας, με σαφή έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου σημείωσε ότι το σχέδιο μετεξέλιξης και μετάβασης στη νέα εποχή της ενέργειας αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία την οποία θα αξιοποιήσει η HELLENiQ ENERGY.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους, έως την πανδημία και την οξεία ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Κρίση που -όπως είπε ο κ. Σιάμισιης «ξεκινά από την τιμή φυσικού αερίου που καθορίζει την τιμή τηςοριακής MWh». Αν και η τιμή των πετρελαιοειδών δεν είναι η πλέον κρίσιμη συνιστώσα, εντούτοις στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ο Όμιλος -με αφορμή την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης- εξήγγειλε ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξη σχολείων και ευάλωτων νοικοκυριών που βρίσκονται στις περιοχές δραστηριοποίησης του δηλαδή την Ελευσίνα τον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκονται τα τρία διυλιστήρια του ομίλου.
Η νέα δομή του Ομίλου
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Vision 2025, δηλαδή του οδικού χάρτη του μετασχηματισμού του Ομίλου που επισφραγίστηκε με την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας.
Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030 από ένα «νούμερο στο κοστολόγιο» αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα στρατηγικής. Η μείωση θα προέλθει κατά 30% από την μείωση των εκπομπών (Scope 1,2)και 20% από την αντιστάθμιση CO2 μέσω AΠΕ.
Η νέα μορφή του ομίλου θα βασιστεί πάνω σε 5 πυλώνες:
1 - Στόχοι ESG και CO2
2- Στρατηγική και επενδύσεις
3- Σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση
4 - Κατάλληλη εταιρική δομή
5 - Νέα εταιρική ταυτότητα
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τρία μέρη:
Διύλιση - πετρελαιοειδή : Μείωση ανθρακικού αποτυπώματος, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Τεχνολογία Υδρογόνου
Νέα ενέργεια - ΑΠΕ : 340 MW σε λειτουργία ->2GW υπό ανάπτυξη, Επέκταση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα
Λοιπές δραστηριότητες: Έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα, Έμφαση στο φυσικό αέριο, Επικέντρωση σε βασικές δραστηριότητες
Στο πλαίσιο αυτό, η λέξη «Πετρέλαια» απαλείφεται από την εταιρική ταυτότητα, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού που παραπέμπει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με αυξημένη έμφαση στις «πράσινες» πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το 60% των δραστηριοτήτων του ομίλου αφορούν τα ορυκτά καύσιμα και το υπόλοιπο 40% τις πράσινες μορφές ενέργειας.
Το «HELLENiQ» παραπέμπει στο ελληνικό «διαβατήριο» του Ομίλου αλλά και στο εξωστρεφές προφίλ του, ενώ το λογοπαίγνιο με το iQ «φωτογραφίζει» την στροφή στην καινοτομία και τις έξυπνες λύσεις σε όλα τα πεδία όπου δραστηριοποιείται.
Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε ότι η φετινή οικονομική χρήση θα είναι «αντικειμενικά καλή» και δήλωσε ότι ο όμιλος είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
www.worldenergynews.gr