Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η "Αθηνά" άνοιξε τον δρόμο για τον "Ερμή" και τον "Ζευ" - Οι προσδοκίες από 2+1 νέες γεωτρήσεις της Energean στο Ισραήλ

H ...σύναξη των αθανάτων καλά κρατεί στην "Περιοχή Ολύμπου", το νέο play φυσικού αερίου που εντόπισε η Energean στην θάλασσα του Ισραήλ με την επιτυχημένη γέωτρηση "Αθηνά". 




Η τελευταία οδήγησε τον Μάιο σε ανακάλυψη κοιτάσματος της τάξκης των 8 δισεκ. κυβικών μέτρων αλλά και είχε ως αποτέλεσμα να απομειωθεί το ρίσκο για άλλα 50 δισεκ. κυβικά μέτρα, φέρνοντας στο προσκήνιο την συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτή η επιτυχημένη γεώτρηση ήταν που, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή ανακοίνωση της Energean για τα αποτελέσματα 6μήνου, έφερε την απόφαση της διοίκησης να ενεργοποιήσει και τις δύο option που είχε για επιπλέον γεωτρήσεις με το πλοιογεωτρύπανο Stena IceMAX. Η πρώτη, ο "Ερμής" στο Block 31 (για την ακρίβεια, λίγο νοτιότερα από την Περιοχή Ολύμπου) έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου, προφανώς πολύ κοντά με την έναρξη παραγωγής από το γειτονικό κοίτασμα Καρίς που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση (περί τα 2 δισ) που έχει ποτέ πραγματοποιήσει η Energean. H δεύτερη -και πέμπτη συνολικά του μεγαλύτερου, φέτος, γεωτρητικού προγράμματος στη Μεσόγειο - θα είναι ο "Ζεύς" στο Block 12 και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει λίγο αργότερα μέσα στο έτος.

Οι αρχικές εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές για τον "Ερμή" είναι ότι θα μπορούσε να περιέχει από 13 ως 40 δισεκ. κ. μέτρα φυσικού αερίου, ενώ ο "Ζεύς" εκτιμάται μεταξύ 10 ως 12 δισεκ. κυβικά μέτρα - εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει τη 2η ανακάλυψη εντός της "Περιοχής Ολύμπου" για την Energean. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας στους αναλυτές, με την Stena Drilling συμφωνήθηκε και μια option και για μία ακόμη γεώτρηση, την 6η συνολικά του IceMAX στην περιοχή. Προφανώς η οριστικοποίηση της πραγματοποίησης και η επιλογή του τόπου είναι σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων δύο.

Όσο για τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα είναι διαθέσιμες προς εξαγωγή (Καρίς και Βόρειο Καρίς έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί για την ισραηλινή αγορά), ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας ήταν χτες σαφής: Κύπρος, με αγωγό από το Ισραήλ, υγροποίηση σε FLNG και εξαγωγή, Αίγυπτος, μέσω υφιστάμενων ή ενισχυόμενων αγωγών, υγροποίηση στα τερματικά LNG της χώρας και εξαγωγή, ή/και αύξηση πωλήσεων στην συνεχώς αναπτυσσόμενη ισραηλινή αγορά μέσω ενίσχυσης της σημερινής δυναμικότητας των υποδομών του ομίλου. "Το βασικό είναι οι υποδομές και, φυσικά, το να ανακαλύπτουμε τις απαιτούμενες ποσότητες", ανέφερε ο κ. Ρήγας.

Και ο East Med; Ρωτήθηκε γι΄αυτό ο Δ/νων Σύμβουλος και απάντησε χαρακτηριστικά: "Φτιάξτε τον και θα τον χρησιμοποιήσουμε! Αλλά δεν είμαστε μια εταιρεία που θα περιμένει, προχωρούμε το πρόγραμμά μας με βάση τις υφιστάμενες υποδομές και όσες υποδομές δείχνουν άμεσα υλοποιήσιμες".