Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Euractiv: Πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου για πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Έντονο παρασκήνιο

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει ενόψει της σημαντικής συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς οι προτάσεις της Commission για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια έχουν συμμάχους, αλλά έχουν εγείερει και  σοβαρές αντιδράσεις.


Προσωρινές είναι οι ανάσες που δίνουν τα μέτρα, ίσως 4-5 μήνες τονίζουν διπλωματικές πηγές, αλλά παράλληλα επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί και συνεπώς, δεν δίνουν λύση στο βασικό πρόβλημα.

Για αυτό το λόγο, όπως αναφέρει το Euractiv, Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία καταθέτουν προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για το γενικό πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου.
Όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μια τέτοια ενέργεια από την Commission,καθώς και από κάποια ευρωπαϊκά κράτη που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου και συνεπώς, πληρώνουν συγκεκριμένη τιμή.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι τρεις χώρες προσπαθούν να πείσουν και τη Γαλλία να συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαφόν, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο τι στάση θα κρατήσει το Παρίσι.

«Παζάρι» για την κατανάλωση ρεύματος

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει «παζάρι» για την πρόταση της Commission περί υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος στα νοικοκυριά τουλάχιστον 5% στις ώρες αιχμής, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για το εάν πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος 5% στις ώρες αιχμής.
Κάποιες χώρες ζητούν να αρθεί η υποχρεωτικότητα του μέτρου ενώ κάποιες άλλες θέλουν μείωση του στόχου.
Οι Γάλλοι φαίνεται να ζητούν στόχο 3% προκειμένου να δεχθούν την υποχρεωτικότητα αλλιώς θα συμβιβαστούν στο 5% αλλά σε εθελοντική βάση.

Πρακτικά προβλήματα 

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα διότι δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς όλες οι χώρες «έξυπνους μετρητές».
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η οριζόντια εφαρμογή της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος 5% θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη – πχ λόγω κάποιου ασθενούς – να καταναλώνουν ενέργεια.
Σχετικά με τον φόρο στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων στο 33%, όπως έχει προτείνει η Επιτροπή, οι περισσότεροι συμφωνούν αλλά περιμένουν κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις.
«Κάποιες εταιρείες πωλούν ενέργεια σε τρίτες χώρες άρα τα υπερκέρδη τους δεν επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές […] το ποσοστό των εξαγωγών σε τρίτες χώρες θα φορολογηθεί επίσης;» διερωτήθηκε διπλωματική πηγή.

www.worldenergynews.gr