Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ως το τέλος του 2023 θα ξέρουμε αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Κρήτη

Στο τέλος του 2023 τοποθετεί η ΕΔΕΥΕΠ τις ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέλλον των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των σχετικών ερευνών ενώ, παράλληλα, διαβλέπει ώριμο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά και νέες ευκαιρίες στον τομέα της υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.


Δύο χρόνια μετά την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, η ΕΔΕΥ έχει πλέον μετονομαστεί σε ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων)εντάσσοντας στον τίτλο –και στις δραστηριότητές της– νέους τομείς.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, η ΕΔΕΥΕΠ έκλεισε την περασμένη χρονιά με αυξημένα κέρδη 110% σε σχέση με το 2020 που φθάνουν τα 3,69 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια που ανέρχονται πια σε 15,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ το 2019. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται παρά τις αποχωρήσεις μεγάλων εταιρειών και την επιστροφή οικοπέδων στο Δημόσιο και την απώλεια εσόδων από τα ενοίκια και παρά τη μειωμένη δραστηριότητα των περασμένων ετών.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, σε ενημερωτική εκδήλωση, μέσα στο 2021, η εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 62% σε σχέση με το 2020 και τα έσοδα επανήλθαν στα επίπεδα του 2018 και 2019 που ήταν οι καλύτερες χρονιές της εταιρείας, όταν είχαν υπογραφεί μεγάλες συμβάσεις με την Exxon και την Total.

Πώς προχωρούν οι έρευνες

Προτεραιότητα δίνεται στις παραχωρήσεις οικοπέδων για έρευνες που έχουν μείνει μόνο με έναν επενδυτή (όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα στο block 10 και στην περιοχή «Ιόνιο» που τρέχουν τα ΕΛΠΕ και η χερσαία παραχώρηση στα Ιωάννινα που τρέχει η Energean), προκειμένου να ενισχυθούν οι παραχωρήσεις με τουλάχιστον έναν επενδυτή ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο –που δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις– υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως τόνισε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η ΕΔΕΥΕΠ διατηρεί μία λογική «ανοικτής επικοινωνίας» με τους επενδυτές και γνωρίζει ότι η αγορά ωριμάζει και το ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Αναφορικά με τις έρευνες στην Κρήτη, που έχουν περάσει από μεγάλες «φουρτούνες» μετά την αποχώρηση της Total, ο κ. Στεφάτος τόνισε ότι δεν υπάρχουν νέες καθυστερήσειςκαι ότι είναι δεδομένη η πολύ καλή συνεργασία των επενδυτών (Exxon και ΕΛΠΕ) «με ποιοτικό πρόγραμμα που μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο των εργασιών» όπως χαρακτηριστικά είπε, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι κομβικό για να υπάρχουν πιο βέβαια αποτελέσματα. Στο πλαίσιο, αυτό βλέπει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων και τις πιθανές αποφάσεις αξιοποίησής τους ως το τέλος του 2023.

Ερωτηθείς για την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αναμένεται να συζητηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, ο κ. Στεφάτος παρέπεμψε σε τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για την κοινωνική ευθύνη απέναντι στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, ειδικά εν μέσω του ομιχλώδους τοπίου στην ενεργειακή σκακιέρα σήμερα, τονίζοντας με νόημα πως αν υπάρξουν απαντήσεις για την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων, τότε θα λυθεί ένα από τα πιο κρίσιμα εθνικά διλήμματα.  

Ισχυρό ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά

Σε ό,τι αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η ΕΔΕΥΕΠ «ανεβάζει στροφές», έχοντας αναλάβει από τον Ιούλιο την ευθύνη για την ανάπτυξη τους, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και εμπειρία από τις θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τις γενικές γραμματείες Ενέργειας και Χωροταξικού σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΕ και προχωράει τις απαραίτητες διαδικασίες εσωτερικής αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του προσωπικού της προκειμένου να προχωρήσει και στα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν συζητήσεις με την αγορά και τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει και να γίνουν κατανοητοί οι προβληματισμοί της αγοράς και να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς «αιφνιδιασμούς».

«Με την εμπειρία που έχουμε και έχοντας μιλήσει με επενδυτές, έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον και το δυναμικό, την ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών, εγχώριων και ξένων. Έχει γίνει σημαντική δουλειά από το ΥΠΕΝ, που θα παραλάβουμε και θα συνεχίσουμε» σημείωσε ο κ. Στεφάτος τονίζοντας πως ο «χρόνος πιέζει, η αγορά περιμένει τα έργα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες επενδύσεις.

Έμφαση στην υπόγεια αποθήκευση

Στα σημαντικά οφέλη για την οικονομία αλλά και το κλίμα από έργα υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα αναφέρθηκε ο κ. Στεφάτος, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει «σημαντικό προβάδισμα» στον τομέα αυτό καθώς, όπως είπε, η υπόγεια αποθήκευση ακολουθεί περίπου την ίδια διαδικασία με τις έρευνες υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία. Η πρώτη πιθανή περιοχή είναι τα Γρεβενά καθώς η ΕΔΕΥΕΠ επανεξετάζει τα σεισμικά δεδομένα που έχει από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσει υπόγειες «αποθήκες» CO2. Η εταιρεία αποφάσισε στα τέλη του Ιουλίου τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2022 για να αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία έργο για την παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων.