Το ΑΚΕΛ δεν είχε διάθεση να περιμένει άλλο το Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στην έκκληση για διαβούλευση με στόχο την τροποποίηση της νομοθεσίας, από την κυβέρνηση, ώστε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που πραγματοποιούν από το καλοκαίρι του 2021 πολλοί παραγωγοί ηλεκτρισμού από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χθες κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου για τη φορολόγηση των υπερκερδών εντός του 2022.
Οι προτάσεις προβλέπουν και τη φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών, παρόλο που αυτές επέμειναν όλο αυτό το διάστημα ότι δεν είχαν αυξημένα κέρδη κατά την περίοδο μεγάλης αύξησης των τιμών στις διεθνείς αγορές.
Για την ώρα είναι άγνωστο κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει επί των δύο προτάσεων του ΑΚΕΛ -και ιδιαίτερα αν είναι έτοιμη να τις θέσει σε ισχύ αν εγκριθούν από την αντιπολίτευση- ή αν θα επιμείνει στη δική της διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης, βάσει της οποίας οι αποφάσεις για... τα ενδεχόμενα υπερκέρδη (αυτή ήταν η αναφορά σε πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση) και την επιβολή έκτακτης φορολογίας θα ληφθούν νωρίς το 2023.
Οι παραγωγοί ηλεκτρισμού με τη χρήση ΑΠΕ, στη βάση διμερών συμβολαίων, θα φορολογηθούν σύμφωνα με τροποποίηση του νόμου περί της λειτουργίας του Ταμείου ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η φορολόγηση θα γίνει μέσω της επιβολής «τέλους ανταπόδοσης» στους παραγωγούς.
Με δεύτερη πρόταση νόμου, που τροποποιεί τον περί φορολογίας νόμο, το ΑΚΕΛ ζητά τη φορολόγηση, επίσης με 90%, των απροσδόκητων κερδών των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (υπάρχουν τέσσερις αδειοδοτημένες εταιρείες) για το έτος 2022. Το ίδιο ποσοστό φορολογίας θα ισχύσει και για τα απροσδόκητα κέρδη των διανομέων καυσίμων (όχι των πρατηριούχων) και των εταιρειών πετρελαιοειδών, πάλι για το 2022.
(του Χρύσανθου Μανώλη, Φιλελεύθερος)