Η πλωτή εγκατάσταση παραγωγής LNG Prelude στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας ξεκίνησε εκ νέου την παραγωγή και τις εξαγωγές, δήλωσε σήμερα η εταιρεία Shell.
Οι εργασίες στο έργο σταμάτησαν νωρίτερα αυτό το έτος λόγω διαμάχης μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων που οδήγησε σε εργατικές ενέργειες.
Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, τα δύο μέρη κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία τον περασμένο μήνα και να τερματίσουν την αναστολή των εργασιών στις εγκαταστάσεις.
«Η επιχειρηματική συμφωνία έχει πλέον υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε επίσημη ψηφοφορία και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Οκτωβρίου 2022», δήλωσε η Shell, σύμφωνα με το Reuters.
Το έργο Prelude έχει εξαγωγική ικανότητα 3,6 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, καθώς και 1,3 εκατομμυρίων τόνων συμπυκνώματος και 400.000 τόνων υγροποιημένου αερίου πετρελαίου.
Ξεκίνησε την παραγωγή του τον Δεκέμβριο του 2018 και το πρώτο LNG απεστάλη από την εγκατάσταση ένα χρόνο αργότερα.
Η διακοπή λειτουργίας που προκάλεσε η διαμάχη νωρίτερα φέτος συνέβαλε σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση εφοδιασμού σε παγκόσμιο αέριο εν μέσω της βιασύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφοδιαστεί με φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα.
Υπό κανονικές συνθήκες, η μεταφορά LNG στην Ευρώπη από την Αυστραλία δεν θα είχε οικονομική λογική, αλλά φέτος ακόμη και αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι καθώς η Ρωσία μείωσε σταδιακά τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 έως ότου τη διέκοψε εντελώς στα τέλη Αυγούστου.
Η μεγαλύτερη αγορά LNG που παράγεται στα μεγάλα έργα υπεράκτιας Αυστραλίας είναι η Ασία, αλλά τα φορτία LNG έχουν εκτραπεί από τους ασιατικούς προορισμούς τους ή μεταπωλούνται από τους Ασιάτες αγοραστές τους στην Ευρώπη, καθώς η τελευταία ήταν διατεθειμένη να πληρώσει ένα ασφάλιστρο για το καύσιμο.
Τα μεγάλα έργα στην Αυστραλία βοήθησαν τη χώρα να φτάσει στην πρώτη θέση στις εξαγωγές LNG πριν από μερικά χρόνια. Ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας και πέρυσι, με συνολικά 80,9 εκατ. τόνους LNG που εξήχθησαν παγκοσμίως. Είναι πιθανό να διατηρήσει το στέμμα των κορυφαίων εξαγωγέων και φέτος.
Από το Oilprice.com