Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Τον Ιούλιο του 2023 "μιλάνε" τα κοιτάσματα του Ιονίου – Συναίνεσε η ΕΔΕΥΕΠ στο αίτημα των ΕΛ.ΠΕ για παράταση της πρώτης φάσης των ερευνών στα blocks “10” και «Ιόνιο»

Στις αρχές του Ιουλίου του 2023 αναμένεται να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την ύπαρξη εμπορεύσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στα υπεδάφη των θαλάσσιων παραχωρήσεων του Ιονίου Πελάγους.




Αυτό αναφέρουν πηγές του energypress, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ να συναινέσει στο αίτημα των Ελληνικών Πετρελαίων για τη χορήγηση παράτασης εννέα μηνών προκειμένου να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του συμφωνηθέντος ερευνητικού προγράμματος στα δύο θαλάσσια οικόπεδα “10 - Κυπαρισσιακός” και «Ιόνιο».

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον επενδυτή να ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου να έχει στη διάθεση του τα αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς στις θαλάσσιες εκτάσεις. Πηγές εξηγούν πως τα ΕΛ.ΠΕ αναμένουν τα δεδομένα από την εταιρεία γεωφυσικών ερευνών ανάμεσα στην περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023. Με βάση την υφιστάμενη σύμβαση η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο.

Οι γεωλόγοι των ΕΛ.ΠΕ χρειάζονται πρόσθετο χρόνο και μετά τον Ιανουάριο του 2023 προκειμένου να ερμηνεύσουν τα σεισμικά δεδομένα και στη συνέχεια αν αυτά είναι ενθαρρυντικά να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Αυτή περιλαμβάνει τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών με ειδικό σκάφος, αλλά πια σε συγκεκριμένες περιοχές, σε προσδιορισμούς στόχους που κρύβουν πιθανότατα τα χρυσοφόρα… κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η χορηγηθείσα παράταση δεν παρεκκλίνει του χρονοδιαγράμματος της ΕΔΕΥΕΠ για την εξερεύνηση των κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια. Με βάση αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη άνοιξη με τη δημόσια πολιτική στήριξη του πρωθυπουργού, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου Πελάγους εκτιμάται να πραγματοποιηθεί το 2024.