Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Δεσμευτική απαίτηση αναπλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου περιλαμβάνει το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν για αντιμετώπιση της κρίσης

Η Κομισιόν εξετάζει τρόπους για να αναπληρωθούν επαρκώς οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης κατά τη φετινή θερινή περίοδο ώστε να αποφευχθεί αντίστοιχη έλλειψη τον επόμενο χειμώνα.




Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει κίνητρα και υποχρεώσεις στα πλαίσια ενός σχεδίου δράσης για "πιο οικονομική, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια", το οποίο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει νομική απαίτηση για τα κράτη-μέλη ώστε να διαθέτουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης στις 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Στο εν λόγω κείμενο η Κομισιόν αναφέρει σχετικά ότι "στην τωρινή κρίση, ο ρόλος της αποθήκευσης αερίου έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός. Εντούτοις, η αποθήκευση μπορεί να διατελέσει το στρατηγικό της ρόλο μόνο αν έχει αναπληρωθεί στα κατάλληλα επίπεδα πριν τη χειμερινή περίοδο ακόμα και εν μέσω αρνητικών συνθηκών στην αγορά και ασχέτως της ιδιοκτησίας".

Παράλληλα, η Κομισιόν σκοπεύει να παροτρύνει τις κυβερνήσεις να θέσουν συγκεκριμένα επίπεδα για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις αποθήκες και να εξασφαλίσουν ότι τα εθνικά και περιφερειακά επίπεδα είναι επαρκή. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να προσφέρουν ενισχύσεις ώστε οι προμηθευτές να παρέχουν επαρκή επίπεδα αποθηκευμένου αερίου.

Τέλος, το σχέδιο δράσης μπορεί να συμπεριλάβει και πιλοτικό έργο για συλλογικές αγορές φυσικού αερίου φέτος μέχρι τα ελάχιστα απαραίτητα επίπεδα στρατηγικής αποθήκευσης.