Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Γερμανία: "Αδιανόητα" τα νέα σύμβολαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η κρίση στην Ουκρανία σημαίνει ότι τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία είναι «αδιανόητα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερμανίας στο RTL/ntv την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.



Σύμφωνα με το Rt μιλώντας στα ΜΜΕ, ο Μάικλ Ροθ φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί πλέον να φανταστεί την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Τα σχόλια του Ροθ έγιναν μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία ανέστειλε την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, θέτοντας το ενεργειακό έργο σε επ' αόριστον αναμονή. Το έργο υπό την Gazprom στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας της Ρωσίας να παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας χώρες διέλευσης όπως η Ουκρανία. Μετά την αναστολή, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ (2.232 δολάρια) ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, τα οποία παραδίδονται από το Nord Stream και άλλους αγωγούς μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας. Στην ΕΕ οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο τους τελευταίους μήνες με το καύσιμο να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 2.190 δολαρίων τον Δεκέμβριο. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν περισσότερο από 40% την Πέμπτη, και την τιμήνα ξεπερνά για λίγο τα 1.500 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα (ή 144,5 $ ανά MWh), σύμφωνα με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ICE, προτού επιβραδυνθεί στα περίπου 1.450 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr