Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΕΛΠΕ: Έως τον Ιούνιο το επενδυτικό «πράσινο φως» για τη νέα μονάδα αερίου - Αμφίβολης αξίας η εξαγορά μικρών παρόχων ρεύματος

Την ικανοποίηση της διοίκησης του Ομίλου για τα αποτελέσματα του 2021 εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα και στους πέντε πυλώνες του πλάνου ανάπτυξης «Vision 2025», για το οποίο έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις αγορές. 


Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της ένας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας αερίου, ισχύος 826 μεγαβάτ. 

Επισήμανε πως η εταιρεία ακολουθεί την τάση της «πράσινης» μετάβασης και έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επικρατεί ρεαλισμός κατά τη χάραξη της πορείας επίτευξής τους, σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες, το ύψος των επενδύσεων και το κόστος της ενέργειας που θα προκύψει. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε πως τα ΕΛΠΕ δεν έχουν απευθείας συναλλαγές με Ρώσους παραγωγούς ή εμπόρους υδρογονανθράκων, με τις οποίες αγορές να πραγματοποιούνται μέσω trader που δεν είναι ρωσικών συμφερόντων. Επίσης, κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά κάποιας μικρής εταιρείας προμήθειας, υπογράμμισε πως μία τέτοια κίνηση είναι αμφιβόλου αξίας. «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη φάση. Η Elpedison έχει δυνατή παρουσία στην αγορά», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση των επιλογών των ΕΛΠΕ για την τύχη της συμμετοχής τους στην εταιρεία, με δεδομένη το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, ισχύος 204 Μεγαβάτ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης. Ο όμιλος θα έχει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής λειτουργίας 300 Μεγαβάτ σε λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο, μετά την εξαγορά πέρυσι  έτοιμων έργων ΑΠΕ 54 Μεγαβάτ. 

Από τα έρηα που εξαγοράστηκαν, δύο είναι αιολικά πάρκα στην Εύβοια συνολικής ισχύος 38 Μεγαβάτ, και δύο φωτοβολταϊκά στη Βοιωτία, 16 Μεγαβάτ. Ο όμιλος έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς του σε ΑΠΕ έως το 2030 να ανέρχεται στα 2 Γιγαβάτ, με τις νέες «πράσινες» επενδύσεις να συνεισφέρουν 15 εκατ. ευρώ στα EBITDA του 2022.