Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Φωτιά στις τιμές της ενέργειας λόγω Ουκρανίας - Αύξηση 14% για το αέριο χθες, ανοδικά το ρεύμα

Το timing της Ρωσο – ουκρανικής κρίσης συμπίπτει χρονικά με την κρίση που πλήττει την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική αγορά όσον αφορά το κόστος της ενέργειας. 




Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης των τιμών, κυρίως στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, όπου οι είχαμε το κόστος της χονδρεμπορικής του ρεύματος να πέφτει κάτω και από τα 100 ευρώ /MWh. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης λόγω της Ρωσοουκρανικής κρίσης, επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια για νέα αύξηση στο κόστος του φυσικού αερίου και συνακόλουθα στις τιμές του ρεύματος. 

Ενδεικτικά χθες οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 14% καταγράφοντας υψηλό 2 εβδομάδων στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα. Συνακόλουθα και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται, εμφανίζονται αυξημένες για σήμερα. Ενδεικτικά στη Γερμανία διαμορφώνονται στα 155 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 51,63%) στη Γαλλία στα 193,44 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 3,3%) στην Ολλανδία 202,1 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 14,98%), στην Ισπανία 199,94 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 9,07%).

Σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, ενδεχόμενη στρατιωτική ανάφλεξη στην Ουκρανία, αναμένεται να προκαλέσει ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, ενδεχομένως καταρρίπτοντας το ρεκόρ των  166 ευρώ/μεγαβατώρα, που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αυτό διότι  η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή της Ευρώπης, καλύπτοντας το 40% των εισαγωγών σε φυσικό αέριο, εκ των οποίων το 30% διέρχεται από την Ουκρανία. 

Τέλος εκτός από το φυσικό αέριο, η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλησιάζουν στα επίπεδα των 100 δολαρίων. Συγκεκριμένα το αμερικανικό αργό WTI χθες βρέθηκε στα 94,74 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent στα 95,85 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω μειωμένης προσφοράς και μειωμένων αποθεμάτων.