Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας θα μπορούσε να λάβει περισσότερα από 65 δισ. δολάρια σε επιπλέον έσοδα φέτος χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ενισχύοντας την οικονομική θέση του Κρεμλίνου, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλές πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.
Οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν γύρω στα σημερινά επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι φέτος για να ενισχυθούν τα έσοδα κατά τόσο πολύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg. Με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μπορεί να μην είναι το όριο, το συνολικό ποσό θα πλησίαζε τα 73 δισ. δολάρια, φέρνοντας την αξία σε δολάρια των συνολικών εσόδων της Ρωσίας κοντά στα υψηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν από περίπου μια δεκαετία. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι το απροσδόκητο κέρδος θα μπορούσε να φθάσει τα 80 δισ. δολάρια με πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Σε όρους ρουβλιού, το κέρδος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο, δεδομένου ότι το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου εν μέσω φόβων για νέες κυρώσεις εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Η Ρωσία ανέμενε ούτως ή άλλως μια εξαιρετική χρονιά για τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φέτος σε ρούβλια, με κέρδη 9,5 τρισ. στον προϋπολογισμό, με την τιμή πετρελαίου στα 62 δολάρια. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου χάρη στις συνεχιζόμενες εντάσεις με τη Δύση, θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το ποσό.
"Η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας είναι τόσο υπερσταθερή που ακόμη και με πιο μέτριες τιμές πετρελαίου, είναι δύσκολο να τεθεί σε κίνδυνο στην παρούσα κατάσταση", δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα.
Η ανάκαμψη του πετρελαίου αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή εικόνας σε σχέση με μόλις δύο χρόνια πριν, όταν οι τιμές είχαν καταρρεύσει στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φθάσει σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 2014, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν επιβάλει για πρώτη φορά σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Τώρα, η Δύση απειλεί να επιβάλει νέες κυρώσει σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να κάνει.
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, το μεγαλύτερο μέρος του απρόσμενου ποσού θα κατευθυνθεί στο Εθνικό Ταμείο Ευημερίας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κατέχει η κεντρική τράπεζα σε χρυσό και συνάλλαγμα ως μέρος των αποθεματικών της. Αλλά κάποια από τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υποδομές και επενδυτικά έργα για να βοηθήσουν τη διατήρηση της ανάπτυξης. Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει επί του παρόντος να δαπανήσει περίπου 2,5 τρισ. ρούβλια από το ταμείο για έργα τα επόμενα χρόνια.
"Υψηλότερο πετρέλαιο σημαίνει πρωτίστως πιο εντατική συζήτηση για τις δαπάνες του Εθνικού Ταμείου Ευημερίας", σημείωσε η Donets και πρόσθεσε: "Ακόμη και με το πετρέλαιο στα 85 δολάρια, το υπόλοιπο του ταμείου θα αυξηθεί κατά 50% φέτος από 183 δισ. δολάρια την 1η Ιανουαρίου".
Σημειώνεται πως μετά τα πρώτα κύματα των δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία έχει προχωρήσει στη μείωση της εξάρτησής της από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο φετινός προϋπολογισμός στοχεύει στο 38% των εσόδων από αυτές τις πηγές, από πάνω από 50% που ήταν πριν από μια δεκαετία. Οποιοδήποτε απρόσμενο κέρδος από τις υψηλότερες τιμές όμως θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο.
Σημειώνεται πως αυτήν την ώρα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,87% και κινείται στα 90,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Απριλίου κερδίζει 0,59% στα 92,09 δολάρια το βαρέλι.
(capital.gr)