Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΠΑ και Mytilineos εξετάζουν την παραγγελία επιπλέον φορτίων LNG για το Μάρτιο - Κρίσιμο διήμερο

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η δίοικηση της ΔΕΠΑ με στόχο να καλύψει αν παραστεί ανάγκη τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο, με τις αβεβαιότητες να μεγεθύνονται εκθετικά στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας. 



Μετά μάλιστα και την νέα προειδοποίηση του προέδρου Biden για ολική εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στο επόμενο 48ωρο αλλά και την πρόβλεψη του State Department ότι ο Putin σε 48 ώρες θα έχει στοχεύσει στο Κίεβο.

Με τα δεδομένα αυτά η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μια πλήρη διακοπή ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Εξασφαλισμένος ο Μάρτιος

Ο Μάρτιος φαίνεται ότι είναι ένας μήνας, για τον οποίο οι σχεδιασμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα εξεταστεί από το επιτελείο της ΔΕΠΑ αν θα χρειασθούνεπιπλέον φορτία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και επαφή με τους λοιπούς προμηθευτές όπως η Sonatrach αλλά και η BOTAS, ώστε εγκαίρως να έχει προετοιμάσει την κάλυψη των αναγκών για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου.

Αναλόγως των εξελίξεων εξάλλου, η ΔΕΠΑ μπορεί να αυξήσει τις παραγγελίες για ένα + ένα καράβι με LNG στην Ρεβυθούσα μέσα στον Μάρτιο. Σημειώνεται, ότι ήδη έχει προγραμματίσει την έλευση δύο LNG tankers. Στην ακραία περίπτωση εκτιμάται ότι η ΔΕΠΑ θα αναγκαστεί να φέρει 4 καράβια αντί 2 που είναι προγραμματισμένα για την κάλυψη συνολικών και ευρύτερων αναγκών που θα προκύψουν.

Την ίδια ώρα οι τιμές του LNG που ακολουθούν τις τιμές του TTF συνεχίζουν να ανεβαίνουν, πράγμα φυσιολογικό, όταν οι ΗΠΑ προειδοποιούν για μια άνευ προηγουμένου πολεμικής εμπλοκής της χώρας, που είναι ο κύριος τροφοδότης φυσικού αερίου της Ευρώπης και όπως φαίνεται δεν μπορεί να υποκατασταθεί επαρκώς από εναλλακτικές λύσεις.
Συγκεκριμένα οι τιμές του TTF ανέβηκαν και χθες 23/2 κατά 10-11% με το συμβάλαιο Μαρτίου να ανεβαίνει 9,9% στα 87,25 ευρώ/MWh και όλες τις διάρκειες που ακολουθούν να κλείνουν από 86,5 ως 87,6 ευρώ αναδεικνύοντας και την συμπίεση της προσφοράς που υφίσταται και προεξοφλείται.

Να φέρει επιπλέον φορτίο εξετάζει και η Μυτιληναίος που ήδη έχει προγραμματίσει ένα φορτίο απο κοινού με την Elpedison δυναμικότητας 147.710 κυβικών μέτρων.
Η Elpedison προς το παρόν δεν πρόκειται να επεκτείνει τις εισαγωγές της, ενώ αναλόγως των εξελίξεων θα κινηθεί και η ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος φαίνεται ότι είναι καλυμμένος από πλευράς αναγκών με ένα κόστος περί τα 75 ευρώ/MWh. 
Αν όμως έχουμε μια επιδείνωση με σενάριο πολεμικής εμπλοκής, τότε είναι αμφίβολο αν οι κάνουλες της Ρωσίας θα μείνουν ανοιχτές.

Σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή όπως ήδη έχει καταγραφεί  πέραν της πλήρους ετοιμότητας των λιγνιτικών μονάδων που ζητήθηκε από τη ΔΕΗ, ζητήθηκε επίσης από τις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel να έχουν γεμάτες της δεξαμενές τους. Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4», τις δύο μονάδες της Elpedison και την μονάδα του Ήρωνα. Συνολικά υπολογίζονται σε 1700 MW.

Οι απειλητικές επιπτώσεις 

Σε αυτό το περιβάλλον οι τιμές θα βαίνουν ανοδικά αυξάνοντας το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που είναι ήδη εκτεθειμένα σε έναν παρατεταμένο κύκλο ακρίβειας επί μήνες, ενώ ο πληθωρισμός που θα εκτινάσσεται θα ανακόψει την ανάπτυξη. Το δημοσιονομικό κόστος στήριξης θα επιβαρύνεται με την Ευρώπη να τηρεί ακόμα και τώρα μια στάση αναμονής, που αφήνει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο κάλυψης των ζημιών.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν φέρει πολύ κοντά το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας, που μπορεί να έχει μοιραίες εξελίξεις για την Ευρώπη.

Ήδη ο πρόεδρος Biden δέχεται κριτική από οικονομολόγους και διαχειριστές στις ΗΠΑ στην κατεύθυνση, ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται λόγω ανόδου και των τιμών του πετρελαίου.
Κριτικά τοποθετήθηκε και ο κορυφαίος καθηγητής της κλιματικής αλλαγής Geoffrey Sachs, υποστηριχτής των Δημοκρατικών χθες στο Bloomberg, λέγοντας ότι δεν είναι ενθουσιασμένος από τις κινήσεις Biden(not impressed), ενώ o Steve Pavlick της Renaissance σημείωσε, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ μακριά χωρίς το ρώσικο φυσικό άεριο και ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση. Τέλος η JP Morgan προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 110 δολ/ βαρέλι στο β ΄τρίμηνο, όσο θα παραμένει η ένταση στην Ουκρανία.


Birol: Ευκαρία της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο 

Fatih Birol γενικός διευθυντής της IEA υπογράμμισε ότι αυτή είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη, να επανασχεδιάσει και να μεταρρυθμίσει την ενεργειακή της πολιτική με ταχύτερη σροφή στις ΑΠΕ, ώστε να απαλλαγεί από το ρωσικό άεριο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Πρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής  U. von der Leyen.


Αν επιχειρήσει κανείς πάντως να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης που δημιουργείται θα την χαρακτηρίσει αναμφισβήτητα μη βιώσιμη. Και αυτό γιατί η κλιμάκωση της έντασης απειλεί με πολεμική εμπλοκή, που θα πλήξει ευθέως την Ευρώπη, θα απογειώσει τον πληθωρισμό και θα τινάξει στον αέρα την μετά Covid προσπάθεια εξομάλυνσης. Και μετά θα πρέπει να πειστεί η κοινή γνώμη, ότι πρέπει να πληρώσει αυτό το τίμημα για τις γκρίζες ζώνες χωρών των οποίων οι διαφορές δεν είναι τόσο κοντά  στα συμφέροντα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο μεγαλώνει εκθετικά και κλιμακώνεται επικίνδυνα.

www.worldenergynews.gr