Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Σε ανοδική τροχιά η τιμή του φυσικού αερίου - Ξεπέρασε τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα - Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του LNG στη Κίνα

Σε ανοδική τροχιά κινείται σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας με τον δείκτη TTF να ξεκινά την διαπραγμάτευση στα 81€/MWh και στις 10:00 π.μ. να ανεβαίνει στα 83.3 €/MWh. 




Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά μερικής αποκλιμάκωσης με το brent να βρίσκεται στα 96.99 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) στα 91.94 δολάρια το βαρέλι. Η μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε της ανακοίνωσης της πρώτης δέσμης κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία για την αποστολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία. 

Νωρίτερα το πρωί οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονταν ως εξής: 

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 91,83 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,87% και το Brent στα 96,78 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,06% υποχωρώντας προς ώρα από την πορεία προς τα 100 δολάρια που είχε καταγράψει μια μέρα νωρίτερα. Το απόγευμα της Τρίτης τα συμβόλαια παραδόσεως Μαρτίου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύονται κατά 2% και βρίσκονταν στα επίπεδα των 93 δολαρίων/βαρέλι, ενώ παρόμοια εικόνα κατέγραφε και το ευρωπαϊκό Brent Απριλίου, το οποίο ενισχύεται κατά 1,5% στα 96,82 δολάρια/βαρέλι.

Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του LNG στη Κίνα

Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εσωτερική αγορά της Κίνας άγγιξε ιστορικό υψηλό επί τη βάσει των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, με τους εισαγωγείς να ενδέχεται να αυξήσουν τις προμήθειες από την αγορά spot, πιέζοντας έτσι περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.

Η μέση εθνική τιμή για το αέριο, το οποίο μεταφέρεται μέσω φορτηγών σε εργοστάσια ή πρατήρια ανεφοδιασμού, πραγματοποίησε ράλι σχεδόν 80% τον περασμένο μήνα, στα 8,114 γουάν ανά τόνο την Τρίτη, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης. Οι θερμοκρασίες στο Πεκίνο την περίοδο 12-22 Φεβρουαρίου ήταν χαμηλότερες του μέσου όρου για την ίδια περίοδο, ενώ το ψύχος θα επιμείνει έως την Πέμπτη, σύμφωνα με το Global Forecast System, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εγχώριες τιμές για το LNG στην Κίνα διαμορφώνονται ελεύθερα με όρους αγοράς, σε αντίθεση με τη ρυθμιζόμενη από το κράτος τιμή του φυσικού αερίου που διακινείται μέσω αγωγών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, οπότε οι χρηματιστηριακές τιμές του LNG χρησιμεύουν ως μια εικόνα της κατάστασης της προσφοράς και της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Εάν η Κίνα αυξήσει τις αγορές από την αγορά spot, η κατάσταση όσον αφορά την προσφορά αερίου στην Ευρώπη, που παλεύει με χαμηλά αποθέματα και τον φόβο μιας εργαλειακής χρήσης των αγωγών από τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.