Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής απαγόρευσε την Τρίτη στην αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου Shell να συνεχίσει να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην Άγρια Ακτή (ανατολικά) της νότιας χώρας.
Ο δικαστής Gerald Bloem, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Makhanda (νότια), αποφάσισε ότι η Shell πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, προς το παρόν, στην περίπτωση αγωγής τεσσάρων ΜΚΟ.
Στην απόφασή του, ο Bloem δήλωσε ότι, «παρά τον τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων εμπειρογνωμόνων σχετικά με την απειλή βλάβης στη θαλάσσια ζωή», η Shell δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να αντισταθμίσει τους ισχυρισμούς των εναγόντων.
Ο δικαστής ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν ότι «υπάρχει πραγματική απειλή ότι η θαλάσσια ζωή θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τη σεισμική μελέτη».
Ο Bloem διαπίστωσε επίσης ότι οι προσπάθειες της Shell να ενημερώσει τις τοπικές κοινότητες σχετικά με την εξερεύνηση της ήταν “ανεπαρκείς” και ότι η διαδικασία διαβούλευσης μαζί τους ήταν “ουσιαστικά εσφαλμένη”.
«Υπό όλες τις περιστάσεις, μου φαίνεται ότι το δικαίωμα εξερεύνησης, το οποίο χορηγήθηκε βάσει μιας ουσιαστικά εσφαλμένης διαδικασίας διαβούλευσης, είναι επομένως παράνομο και άκυρο», κατέληξε.
Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την άποφαση άλλου δικαστή του ίδιου δικαστηρίου στις 3 του μήνα, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες.
Περιβαλλοντική καταστροφή
Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, τέσσερις ΜΚΟ – Greenpeace Africa, Natural Justice, Border Deep Sea Angling Association και Kei Mouth Ski Boat Club – ζήτησαν να σταματήσει η έρευνα της Shell μέχρι να πραγματοποιηθεί μια νέα ανεξάρτητη μελέτη των επιπτώσεών της.
Οι ενάγοντες, εκτός από το ότι ανέφεραν τη ζημιά στο περιβάλλον που μπορούν να προκαλέσουν οι σεισμικές έρευνες, ισχυρίστηκαν ότι δεν ενημερώθηκαν όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην πληγείσα περιοχή για τα σχέδια της εταιρείας πετρελαίου, κατηγορία που η Shell απέρριψε.
Αυτές οι σεισμικές εξερευνήσεις επηρέασαν μια περιοχή μεταξύ των πόλεων Morgan Bay και Port St Johns (νοτιοανατολικά) με στόχο την εύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στα νερά αυτής της περιοχής ζουν φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, πιγκουίνοι και καρχαρίες, μεταξύ άλλων ζώων, αρκετά από αυτά απειλούνται και προστατεύονται διεθνώς.
Οι αλιευτικές κοινότητες στην περιοχή μήνυσαν επίσης τη Shell νωρίτερα αυτό το μήνα για να σταματήσουν τις αναζητήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι αγνοούσαν τα προγράμματα της εταιρείας έως ότου άρχισαν να κυκλοφορούν αναφορές ΜΚΟ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από το ertnews.gr