Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ποιά φορτία LNG έρχονται Φεβρουάριο και Μάρτιο - Σε επαφή με Sonatrach o K.Ξιφαράς

Οι εναλλακτικές διαδρομές αερίου αγωγών και LNG στο επίκεντρο των σχεδιασμών απέναντι στα ακραία σενάρια κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

 




Σε μια περίοδο όπου μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εντείνει τους φόβους ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας τόσο για ομαλή τροφοδοσία με φυσικό αέριο όσο και για την εξέλιξη των τιμών. 


Η κυβέρνηση όπως προκύπτει και από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό. 

Και τούτο διότι η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει το 35%, ενώ ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται με δεδομένο ότι και η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 40%από το συγκεκριμένο καύσιμο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που στη χθεσινή σύσκεψη εκλήθη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από τον οποίο ζητήθηκε η επιχείρηση να έχει σε πλήρη διαθεσιμότητα όλες τις λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν, ώστε σε περίπτωση μείωσης των ροών αερίου να μην κινδυνεύσει και η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. 

Οι εναλλακτικές πηγές του LNG

Τα σενάρια που εξετάστηκαν στη σύσκεψη δεν αφορούσαν μόνο την περίπτωση πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση ή και διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών, αλλά και το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας. 
Ένα ενδεχόμενο που είναι μάλλον πιο ανησυχητικό για την Ελλάδα καθώς οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς θα αφορούν το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και τη χώρα μας. 

Στην περίπτωση της μείωσης ή της διακοπής των ροών αερίου από το ουκρανικό δίκτυο εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα δεν θα είναι άμεσες καθώς τα τελευταία χρόνια και μετά την ενεργοποίηση του Turkish Stream, η χώρα μας όπως και μια σειρά άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης τροφοδοτούνται από τον συγκεκριμένο αγωγό μέσω Βουλγαρίας. Πέραν αυτού η Ελλάδα τροφοδοτείται και με αζέρικο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP. 
Πάντως κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης ζητήθηκε να είναι διαθέσιμες επιπλέονεναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με LNG καθώς και να είναι πλήρως γεμάτοι οι αποθηκευτικοί χώροι της Ρεβυθούσας το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς ανέλαβε να έρθει σε επαφή με την αλγερινή Sonatrach, με την οποία διαθέτει μακροχρόνια συνεργασία και να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα επιπλέον ποσοτήτων LNG εφόσον παραστεί ανάγκη. 

Τα επερχόμενα φορτία

Σε ότι αφορά τη Ρεβυθούσα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό εντός του Φεβρουαρίου παραλαμβάνονται δυο φορτία LNG από τη ΔΕΠΑ με 73.855 κυβικά μέτρα το καθένα, ένα φορτίο από την Elpedison με 36.930 κ.μ. και ένα από τη ΔΕΗ με 147.710 κμ. Για τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένα ένα κοινό φορτίο 147.710 κ.μ. από τη Μυτιληναίος και την Elpedison, ένα από την ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ. και ένα από την Elpedison 39.882 κ.μ. 

Σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της πλήρους ετοιμότητας των λιγνιτικών μονάδων που ζητήθηκε από τη ΔΕΗ, ζητήθηκε επίσης από τις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel να έχουν γεμάτες της δεξαμενές τους. Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4», τις δύο μονάδες της Elpedison και την μονάδα του Ήρωνα. Συνολικά υπολογίζονται σε 1700 MW. 
Πάντως κρίσιμη παράμετρος αποτελεί και η διάρκεια της κρίσης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που είναι ήδη καταπονημένο σε όλα τα επίπεδα οικονομικά, αλλά και από πλευράς δυναμικότητας.

www.worldenergynews.gr