Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Σαουδική Αραβία: Ο OPEC+ δεν έχει την ικανότητα να αμβλύνει την κρίση στο φυσικό αέριο

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε σήμερα ότι ακόμα και αν υπήρχαν στην αγορά επιπλέον ποσότητες πετρελαίου από τον OPEC+, αυτό θα έκανε λίγα πράγματα για να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου μετά το πρόσφατο ράλι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.



"Βλέπουμε τον ρόλο μας ως εξαιρετικά περιορισμένο", ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ την Τετάρτη. "Το θέμα δεν είναι η διαθεσιμότητα του πετρελαίου. Ακόμα και να προσφέραμε τόνους και τόνους πετρελαίου, ποιος θα το καταναλώσει; Ποιος έχει ανάγκη από πετρέλαιο; Και πράγματι έχουν ανάγκη για πετρέλαιο ή για παράδειγμα, για φυσικό αέριο;" πρόσθεσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα έχουν σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ελλείψεων σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. 

Οι τιμές του πετρελαίου επίσης ενισχύονται καθώς κάποιοι παραγωγοί έχουν στραφεί στο πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες, αν και εκεί η μεταβλητότητα είναι μικρότερη λόγω  και της δέσμευσης του OPEC+ να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις στην παραγωγή του.

Ο OPEC και οι σύμμαχοι του έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν την συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια τον κάθε μήνα, αν και κάποιοι μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, έχουν καλέσει τους παραγωγούς να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την άνοδο των τιμών. Οι τιμές έχουν καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι 65% φέτος, ξεπερνώντας τα 80 δολ. το βαρέλι. 

Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι η ζήτηση του πετρελαίου ενδεχομένως να αυξηθεί κατά 500.000 με 600,000 βαρέλια την ημέρα εάν ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο αποδειχθεί πιο ψυχρός από το αναμενόμενο. Αυτό αποτελεί περίπου το 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης.