Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Απώλειες για το πετρέλαιο μετά την αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ

Φρένο στο ράλι που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο, το οποίο έχει σκαρφαλώσει σε πολυετή υψηλά, έβαλε σήμερα η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά την προηγούμενη εβδομάδα.



Ειδικότερα, η EIA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου, αριθμός που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε δημοσκόπηση της S&P Global Platts ανέμεναν αύξηση κατά μέσο όρο 200.000 βαρελιών.

Παράλληλα, η EIA ανακοίνωσε αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων βενζίνης κατά 3,3 εκατ. βαρέλια, αλλά και μείωση των δυιλισμένων προϊόντων κατά 400.000 βαρέλια, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση της S&P Global Platts προέβλεπαν μείωση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 700.000 βαρέλια και των διυλισμένων προϊόντων κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε τέλος ότι τα αποθέματα αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα, επίσης αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ίδια εβδομάδα.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ως απόρροια της αύξησης της παραγωγής καθώς περισσότερες υπεράκτιες εξέδρες πετρελαίου έχουν ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας Άιντα τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Τα στοιχεία για τα αποθέματα οδήγησαν υποχώρηση των τιμών του αργού που έχουν σκαρφαλώσει σε πολυετή υψηλά. 

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 1,38 δολάρια ή 1,8% και κινείται σήμερα στα 77,5 δολάρια το βαρέλι. 

Την ίδια ώρα το Brent, που αποτελεί και παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, υποχωρεί κατά 1,436 δολάρια ή 1,65%, στα 81,20 δολάρια το βαρέλι.