Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Σιάμισιης: Τα υγρά καύσιμα θα μείνουν για πολλά χρόνια - Εκτός "ορατότητας" του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις σε υδρογόνο και CCS

«Όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης κατά την σύντομη παρέμβασή του στο 4ο Athens Investment Forum, υπογραμμίζοντας πως τα ορυκτά καύσιμα θα μείνουν για πολλά ακόμη χρόνια.



Πιο συγκεκριμένα, το υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛΠΕ επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και άλλοι τομείς όπως η κίνηση, όπου οι εκτιμήσεις και προβλέψεις θέλουν τα υγρά καύσιμα να μένουν για πολλά χρόνια ακόμη. Υπό το πρίσμα αυτό, οι προσπάθειες απομείωσης του περιβαλλοντικού και ανθρακικού αποτυπώματος σε αυτούς τους τομείς πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε πως αν και κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω.

Με δεδομένες τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, όπου το μερίδιο του Ταμείου είναι ένα μικρό κομμάτι με το μεγαλύτερο να αφορά κεφάλαια του ιδιωτικό τομέα, ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε πως το ταμείο ανάκαμψης δεν καλύπτει τομείς και επενδύσεις όπως αυτές που γίνονται σε υδρογόνο και στον τομέα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, γεγονός που συνιστά σημαντικό κενό στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης.

Τέλος, κάλεσε σε μια «ρεαλισμό» ως προς την προσέγγιση της σημερινής ενεργειακής πραγματικότητας, λέγοντας πως αναλύοντας τα 3 βασικά χαρακτηριστικά της ενέργειας – κόστος, περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ασφάλεια εφοδιασμού – είναι «λογικό κάτι να ξεφύγει όπως συμβαίνει σήμερα».