Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Διπλάσια επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Στα 500 εκατ. ευρώ τα μέτρα

Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, με τα μέτρα να φτάνουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.



Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι οι ανατιμήσεις αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη. Ειδικά στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις αποτελούν ενεργειακή κρίση -κρίση παροδική μεν αλλά οξεία, η οποία πλήττει την οικονομία με μεγαλύτερη ένταση και έκταση από τις αρχικές προβλέψεις, με αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά. Η κρίση αυτή αποτελεί πρόκληση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε.

Για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα φτάσει τα 326 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τα κεφάλαια του ειδικού ταμείου για τον ηλεκτρισμό υπερδιπλασιάζονται από τα 150 στα 400 εκατ. και τα χρήματα προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως, δηλαδή η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα καλύψει μέρος του κόστους και παράλληλα γίνεται έκληση και στους ιδιώτες παρόχους. Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.

Αντίστοιχα, αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης κατά 36% έως 68% για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης θα είναι διπλάσια η προσαύξηση (20% αντί 10%) για κάθε παιδί. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης υπερβαίνει τα 168 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Αύξηση ύψους επιδότησης

  • Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:
  • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά:

§ Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

§ Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

§ Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

§ Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

§ Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

§ Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τέλος, στο φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15% και συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Ακολουθεί ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα: 

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια διεθνή ενεργειακή κρίση η εξέλιξη της οποίας και η έντασή της έχει ξεπεράσει ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του έτους η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά έξι φορές. Η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως είναι η αύξηση της ζήτησης, καθώς η παγκόσμια οικονομία σταδιακά ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεύτερον, εξαιτίας του περιορισμού της προσφοράς. 

Και τρίτον εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης. Είναι γεγονός ότι το ενδεχόμενο ο χειμώνας που έρχεται να είναι βαρύς εντείνει την ανησυχία και κατ’ επέκταση την πιθανότητα κλιμάκωσης, περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. 

Η χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ σημαντική. Στη χώρα μας το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από το φυσικό αέριο. Ο μέσος όρος συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή της Ευρώπης ανέρχεται στο 22% αλλά σε ό,τι αφορά την θέρμανση αυτό υπερβαίνει το 60%. Η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι προέρχεται σε ποσοστό κατά 88% εξαιτίας της αύξησης της τιμής στο φυσικό αέριο και κατά μόλις 12% εξαιτίας της αύξησης στο κόστος των δικαιωμάτων των ρύπων.

Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, απέναντι βέβαια σε αυτή την τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση ήταν άμεσες και τα αντανακλαστικά που επέδειξε ήταν άμεσα. Για αυτό άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών κρατών μελών που έλαβαν άμεσα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Τον περασμένο μήνα ο Πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών απέναντι στις εκτιμώμενες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. 

Προχωρήσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ώστε με ένα μόνιμο αποσβεστικό μηχανισμό να στηρίζουμε τα ελληνικά νοικοκυριά τώρα που έχουμε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και αργότερα στο μέλλον εφόσον και όταν χρειαστεί. Αρχικά προχωρήσαμε, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, σε απευθείας επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μέσο νοικοκυριό η κρατική επιδότηση έφτανε τα 9 ευρώ το μήνα. Επιπλέον ζητήθηκε από τη ΔΕΗ, αλλά και από τους άλλους ιδιώτες παρόχους, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε άμεσα όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες πάροχοι, να λάβουν μέτρα για την επιπλέον απορρόφηση της αυξημένης τιμής στην ενέργεια και έτσι το μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 κιλοβατώρες το μήνα να μην έχει ανατίμηση που να υπερβαίνει τα 2 με 3 ευρώ το μήνα. 

Επίσης, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών, αναδείξαμε το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πριν από ένα μήνα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, με επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, αλλά και την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson. Πριν από λίγες μέρες συνυπογράψαμε μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα επιστολή η οποία είχε αποδέκτη τον Πρόεδρο του Eurogroup και βέβαια πριν δυο μέρες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο αναδείξαμε το θέμα και θέσαμε για συζήτηση την ελληνική πρόταση για μόνιμο μηχανισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αντιστάθμισης των ακριβών τιμών ενέργειας. 

Να πούμε ότι βεβαίως η κλιμάκωση της κρίσης απαιτεί την επέκταση των μέτρων επειδή εμείς είμαστε δίπλα στα νοικοκυριά ως κυβέρνηση και θέλουμε να τους στηρίξουμε από αυτές τις έκτακτες εξαιρετικές συνθήκες. Όταν υπολογίσαμε την αρχική επιδότηση των 30 ευρώ ανά  μεγαβατώρα, η μέση χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, άγγιζε τα 100 ευρώ. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άρα, αναπόφευκτα αυτό οδηγεί στην επέκταση των μέτρων για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Για αυτόν τον λόγο υπερδιπλασιάζουμε τα κεφάλαια που εισφέρουμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες των ρύπων. Έτσι από τα 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε ανακοινώσει αρχικά, το Ταμείο θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ, επαναλαμβάνω από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να διπλασιάσουμε την επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε όλα ανεξαρτήτως τα νοικοκυριά και να αξιοποιήσουμε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το σκοπό. Το ύψος της κρατικής στήριξης αυξάνεται κατά 100% και διαμορφώνεται στα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα από 30 ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό σημαίνει μία απευθείας κρατική επιδότηση της κυβέρνησης της τάξης των 18 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες, επαναλαμβάνω σε μηνιαία βάση. 

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αναλάβει να κάνει επιπλέον έκπτωση ώστε να καλύψει και το διάστημα της κατανάλωσης μεταξύ 300 κιλοβατόρων και 600 κιλοβατώρων το μήνα. Το ίδιο ζητάμε βέβαια και από τους υπολοίπους παρόχους. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η στήριξη ανέρχεται στα 80 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άρα η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα είναι 24 ευρώ το μήνα, ώστε αυτοί να μην δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλους τους υπόλοιπους η αύξηση, επαναλαμβάνω, δεν θα ξεπεράσει τα 2 με 3 ευρώ το μήνα. 

Και επειδή αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με συνεχείς μεταβολές, εφόσον χρειαστεί το ύψος της ενίσχυσης θα αναθεωρηθεί, μετά από το χρονικό διάστημα του ενός με δύο μηνών.

Επίσης μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθεί και το επίδομα θέρμανσης. Λεπτομέρειες θα ανακοινώσει ο κύριος Σκυλακάκης. Επιπλέον από την ενίσχυση των καταναλωτών που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ ή ξύλα για τη θέρμανση του σπιτιού τους, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, προωθούμε μία έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας στα νοικοκυριά. Και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους, να τους διαθέσει φυσικό αέριο με επιπλέον έκπτωση. Αυτήν την έκπτωση οι υπόλοιποι πάροχοι θα πρέπει να την περάσουν απευθείας στα νοικοκυριά και στους καταναλωτές τους. Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι πέρα και πάνω από τις προβλέψεις για το επίδομα θέρμανσης που θα ανακοινωθούν. 

Κλείνοντας, να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση έχει άμεσα κινητοποιηθεί για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και με τα μέτρα που λαμβάνουμε δημιουργείται ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Σε αυτή την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια ενεργειακή κρίση δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό και κανέναν Έλληνα απροστάτευτο. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε σήμερα σε κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. 

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να διπλασιάσει την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος χαμηλής τάσης, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να προστατεύσει όλα τα νοικοκυριά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «το ενδεχόμενο ο χειμώνας που έρχεται να είναι βαρύς εντείνει την ανησυχία και κατ’ επέκταση την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».  

Για την προστασία της κοινωνικής συνοχής, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους σε 60 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας επιδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό σε 18 ευρώ τον μήνα από 9 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, τα κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθούν από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά στα 400 εκατ. ευρώ. 

Με τον διπλασιασμό της επιδότησης θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα περιοριστεί στο ελάχιστο και συγκεκριμένα σε 2 με 3 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό. 

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το ύψος της επιδότησης θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Πρόσθεσε ότι ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 80 ευρώ/MWh, δηλαδή σε 24 ευρώ τον μήνα και ως εκ τούτου δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, ενώ ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να τις περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε δημιουργείται ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: σε αυτήν την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια ενεργειακή κρίση δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό και κανέναν Έλληνα απροστάτευτο». 

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υψωθεί τείχος προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές από τις διεθνείς ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας. 

Για 30 και πλέον χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει σταθερά την ενεργειακή οικονομία της χώρας. Αυτό συνεχίζει να κάνει και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία του ενεργειακού κλάδου, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκπονήσουμε σχέδιο με το οποίο θα απορροφήσουμε κατ΄ ελάχιστον το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, στηρίζοντας έμπρακτα τα νοικοκυριά της χώρας μας. 

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό αλλά και βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Αποστολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να την προσφέρει με οικονομία και ασφάλεια σε όλους τους Έλληνες. 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, χάρη στον νέο επιχειρησιακό της σχεδιασμό, που την καθιστά μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει προς όφελος των οικιακών καταναλωτών, ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. 

Τις επόμενες ημέρες η ΔΕΠΑ θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες Παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση κατ΄ ελάχιστον 15% στην τιμή του φυσικού αέριου, θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές.