To γεγονός ότι στο τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου βρέθηκαν στην Αθήνα εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιριών που υπερέβησαν τις 70, μεταξύ των οποίων όλοι οι μεγάλοι επενδυτές των γεωτρήσεων, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ κ. Στεφάτος παρουσίασε τις προοπτικές για τα ελληνικά κοιτάσματα, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επαναδραστηριοποιηθεί στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Αυτό άλλωστε είναι επιβεβλημένο από την συγκυρία, όπου η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και οι μακροχόνιες προοπτικές του, επιτάσσουν να προχωρήσουν οι έρευνες.
Το θέμα έχει προτάξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόεβαλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Παράλληλα ολοκληρώθηκε στο μεταξύ και η συμφωνία για την ηλέκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο και Κύπρο, που αναφέρεται και στον κλάδο του φυσικού αερίου.
Αναμένονται εντάσεις με την Τουρκία
Η εξλειξη αυτή συνιστά μια στροφή στην ελληνική ενεργειακή πολιτική, που από το 2019 δεν έδειχνε διατεθειμένη να προωθήσει το θέμα των έρευνας των υδρογονανθράκων.
Δεν είναι τυχαίο, ότι το θέμα επανέρχεται την ώρα που έχουν υπογραφεί δύο συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, καθώς η υλοποίηση των ερευνών αυτών θα οδηγήσει σε άμεση όξυνση και ακόμα μεγαλύτερη ένταση από πλευράς Τουρκίας.
Ήδη οι Τούρκοι έχουν εισέλθει σε νέα φάση προκλήσεων σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/528829/oi-toyrkoi-perikyklonoun-tin-kypriaki-aoz-neo-skiniko-entasis-ekollaptetai
Κατα συνέπεια η νέα προσπάθεια της ελληνικής πελυράς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τουρκικές προκλήσεις αλλά και για ένα crash test, που θα δείξει κατά πόσο οι υπογραφείσες συμφωνίες θα αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό ανάχωμα, απέναντι σε ακραίες τουρκικές ενέργειες.
Με αυτά τα δεδομένα είναι εξειρετικά αμφίβολλο τι θα κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν δηλαδή θα υλοποιήσουν το επενδυτικό πλάνο, καθώς διαφαίνεται, ότι η κοινοπραξία EXXON - TOTAL εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει την διαδικασία για έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση από οικονομικής και γεωπολιτικής πλευράς. Για τα ΕΛΠΕ το θέμα είναι οικονομικό αλλά και εθνικό και αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσουν την στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων τους και το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στροφής τους στις Ανανεώσιμες Πηγές και το Υδρογόνο, ενδεχομένως να μην συνάδει με την υλοποίηση των ερευνών στους υδρογονάνθρακες. Πέραν όμως του τι θα κάνει η δίοικηση των ΕΛΠΕ, το ζήτημα αφορά και τα εθνικά συμφέροντα και τις πραγματικές ευκαιρίες του Ελληνικού Δημοσίου για άμεση και έμμεση αξιοποίηση σε μέγιστο βαθμό των κοιτασμάτων των ελληνικών υδρογιονανθράκων.
Γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι οι Τούρκοι δεν δικαιολογείται να αντιδράσουν, καθώς τα οικόπεδα ΝΔ της Κρήτης δεν εμπίπτουν και δεν εφάπτονται σε καμία από τις ζώνες, που θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ως αφορμές για αντίστοιχες κινήσεις. Όμως θεωρούν βέβαιο, ότι με άλλες αφορμές οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ακραίας έντασης, που θα δοκιμάσει τις συμμαχίες της ελληνικής πλευράς.
Οι θέσεις Στεφάτου (ΕΔΕΥ) για τις προοπτικές των Ελληνικών Υδογονανθράκων
Το φυσικό αέριο είναι σημαντικός εταίρος για την ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος, εκτιμώντας ότι για την Ελλάδα το φυσικό αέριο έχει μέλλον τουλάχιστον για μία τριακονταετία και ότι η διεθνής ζήτηση αναμένεται να αυξάνεται σε ορίζοντα εικοσαετίας.
Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ έστειλε ένα σαφές μήνηυμα, ότι πρέπει να υπάρξει επανεργοποίηση στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, καθώς τα δεδομένα που εμφανίζονταν απαξιωτικά στην κορύφωση του COVID, τώρα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παρουσιάζονται ισχυρές. Και αυτό γιατί το φυσικό αέριο θα είναι στο προσκήνιο για 30 χρόνια ακόμα και στην συνέχεια θα αντικατασταθεί από το μπλε και πράσνο υδρογόμο που θα έλθει να αξιοποιήσει τις πλατφόρμες του.
Σε ερώτηση που του έγινε, αναγνώρισε το μείζον πρόβλημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.
Η τουρκική όξυνση που μετά βεβαιότητας θα εκδηλωθεί και πάλι, σε περίπτωση που τα ελληνικά συμφέρονται αρχίσουν να δραστηριοποιούνται αποτελεί την αρνητική παράμετρο που ήδη έχουμε μπροστά μας. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Είναι βέβαιο, ότι σε ακραίες τουρκικές αντιδράσεις θα δοκιμαστούν και οι πρόσφατα υπογραφείσες συμμαχίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Στα 250 δισ οι δυνητικές αξίες - Στα 56 δισ τα έσοδα στην 25ετία
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει αύξηση της ζήτησης αερίου κατά 40%, είπε ο κ. Στεφάτος τονίζοντας τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Ελλάδα από την «κεφαλαιοποίηση» (monetization) των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με μελέτες της ΕΔΕΥ η δυνητική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25 ετών. Μάλιστα η εκτίμηση αυτή έχει γίνει με τιμή αναφοράς τα 50-60 δολ/βαρέλι πετρελαίου και όχι με τα σημερινά δεδομένα της εκτίναξης των τιμών. Από το σύνολο των 250 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα μπορούσαν να φθάσουν στα 56 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις στα 46 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΥ επιδιώκει την επανενεργοποίηση των ερευνών ειδικά για φυσικό αέριο στα θαλάσσια πεδία που έχουν παραχωρηθεί, καθώς οι σχετικές διαδικασίες πάγωσαν με την πανδημία και τη βουτιά των διεθνών τιμών το 2020. Η ΕΔΕΥ θεωρεί ότι η τρέχουσα συγκυρία των υψηλών τιμών του αερίου αλλά και η σταδιακή αναγνώριση του φυσικού αερίου ως το καυσίμου «γέφυρα» για επίτευξη των στόχων για το Κλίμα αποτελεί μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
www.woldenergynews.gr