Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Παπαλουκάς: Το υδρογόνο είναι ο ελβετικός σουγιάς της ενεργειακής μετάβασης

Το υδρογόνο διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων αλλά και στις ειδικότερες ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress.


Αν και σε εξέλιξη η εθνική αλλά και ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο, ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αυξημένο τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στην λίστα με τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου υπάρχουν πέντε έργα:

Blue Med: Έργο της Motor Oil

Green HIPo: Έργο της Advanced Energy Technologies (Advent Technologies) για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου.

White Dragon: Σύμπλεγμα (Cluster) έργων για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλιακή ενέργεια και διανομή μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP.

Η2CAT TANKS: Έργο της εταιρείας B&T Composites για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών

H2CEM – ΤΙΤΑΝ: Πρωτοπορία στην Ελληνική Παραγωγή Τσιμέντου με χρήση Πράσινου Υδρογόνου.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ανέφερε πως το υδρογόνο συνιστά μια τεχνολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί και επομένως είναι στο χέρι μας, μιλώντας για την Πολιτεία, να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέψει τόσο την υλοποίηση των παραπάνω έργων όσο και την προώθηση νέων επενδύσεων στον τομέα του υδρογόνου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Το υδρογόνο αποτελεί τον ελβετικό σουγιά της ενεργειακής μετάβασης».