Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Το στίγμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου στις μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία

Η πρόσφατη άνοδος των παγκόσμιων τιμών αργού πετρελαίου άνω των 80 δολαρίων ανά βαρέλι οδήγησε σε πτώση των βασικών δεικτών στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό, το συνάλλαγμα και το κόστος εισροών για τις εταιρείες σε όλους τους τομείς.



Από τον περυσινό Απρίλιο όπου το πετρέλαιο έπεσε στα 16 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του Brent αυξάνεται σταθερά. Από τις αρχές του έτους, αυξήθηκε σχεδόν 58% από τα περίπου 51,8 δολάρια το βαρέλι σε περίπου 82 δολάρια. Κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες η άνοδος ήταν πιο απότομη ενώ σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι τιμές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν σύντομα το επίπεδο των 86 δολαρίων.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2021 λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης από την πανδημία. Οι περιορισμοί εφοδιασμού από την πλευρά του ΟΠΕΚ+ έχουν επίσης διατηρήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Η φειδωλή αύξηση της παραγωγής από την πλευρά των πετρελαιοπαραγωγών κρατών έχει οδηγήσει σε  αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Όμως, η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία αύξησε τη ζήτηση πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει το κόστος ενέργειας για οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές αλλά επηρεάζει και τις μετοχές και τα ομόλογα. Ενώ μια απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμο πανικό στις αγορές μετοχών, η εμπειρία δείχνει ότι οι αγορές μετοχών συχνά καταλήγουν κάτω από το κατώτατο σημείο των τιμών του πετρελαίου. Όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου έφθασαν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος πέρυσι ι στην κορύφωση της πανδημίας, οι χρηματιστηριακές αγορές έφθασαν στα όριά τους, αλλά από τότε βρίσκονται σε ανοδική πορεία σύμφωνα με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση στην οικονομία και οι μετοχές αποδίδουν συχνά περισσότερο σε καθεστώς πληθωρισμού (στον οποίο μπορεί να οδηγήσει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου). 

Όσον αφορά στα ομόλογα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς οποιαδήποτε ένδειξη διαρκούς υψηλού πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων και πτώση των τιμών των ομολόγων. Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει παροδικός και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν οδηγήσει σε ευρεία άνοδο των τιμών, η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή, διατηρώντας υπό έλεγχο την αύξηση των αποδόσεων. Για τα ομόλογα, οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας θα διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από τον άμεσο αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Όσον αφορά στους επενδυτές μετοχών, αυτοί μπορούν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε εταιρείες upstream, οι οποίες επωφελούνται από την αύξηση των τιμών. Σε τομείς όπου το πετρέλαιο είναι το κύριο συστατικό του κόστους, μπορεί να αναμένεται αρνητική αντίδραση στις αποδόσεις.

Κοιτάζοντας την «μεγάλη εικόνα»

Το άγχος του πληθωρισμού είχε κατακλύσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς ο έντονος ανταγωνισμός για τις προμήθειες φυσικού αερίου έστειλε στα ύψη τις τιμές των καυσίμων. Aυτό αύξησε  τις ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών και προκαλώντας πτώση των τιμών των ομολόγων, τα οποία είναι ευαίσθητα στον πληθωρισμό.

Ένας κορυφαίος επενδυτής στο μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει και ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να τον αντιμετωπίσουν χωρίς να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Bob Prince, επικεφαλής της Bridgewater Associates, μιλώντας στους FT την Παρασκευή, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός της Fed ότι η τρέχουσα έκρηξη πληθωρισμού θα αποδειχθεί παροδική, είναι πιθανό να τεθεί υπό αμφισβήτηση.  Θα είνα«ι δύσκολο να επέλθει διόρθωση στις τιμές, δεδομένου ότι προέρχονται από έλλειψη πόρων που έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τον αποκλεισμό της πανδημίας», υπογράμμισε.

(insider.gr)