Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Το ουράνιο και οι επενδύσεις των 160 τρισ. δολ. στην πράσινη ενέργεια

O ενεργειακός μετασχηματισμός από τα ορυκτά καύσιμα σε «πράσινες» πηγές ενέργειας απαιτεί επενδύσεις έως και 160 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2050, διότι εκτός της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να μην αναχαιτιστεί η οικονομική δραστηριότητα σε αυτήν τη δύσκολη μετάβαση, εκτιμά η UBS.


Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται για να γίνει πράξη η κλιματική ουδετερότητα, μεγάλα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) εικάζουν πως η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτόν τον ενεργειακό μετασχηματισμό, οδηγώντας την τιμή του ουράνιου σε άνοδο 37% από τις αρχές του έτους. Εταιρείες όπως οι Light Sky Macro, Anchorage Capital και Tribeca Investment Partners θεωρούν πως το ουράνιο έχει θετική προοπτική, με την τιμή του να κινείται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και ειδικότερα στα 50 δολάρια ανά λίβρα.

Επενδύσεις 1 δισ. δρομολογεί ο Μακρόν για «μίνι» πυρηνικούς αντιδραστήρες

Νέες επενδύσεις σε υποδομές πυρηνικής ενέργειας πραγματοποιεί η Γαλλία. Ο πρόεδρος της χώρας, Μανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την Τρίτη πως η κυβέρνηση θα επενδύσει 1 δισ ευρώ σε μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (small modular reactors, SMRs) και άλλες τεχνολογίες, όπως η ανακύκλωση αποβλήτων πυρηνικής ενέργειας, που αναπτύσσει ο κρατικός πάροχος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας Electricite de France ή EdF. Αντιδραστήρες SMRs σχεδιάζουν, επίσης, η κινεζική China National Nuclear Corp. και η αμερικανική NuScale Power.

«Πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικές οικογένειες ενέργειας», είπε ο Μακρόν στο πλαίσιο ομιλίας στο Παρίσι. Εν τούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως σε αίτημα της EdF να ξεκινήσει την κατασκευή έξι μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων προκειμένου να αντικατασταθούν κάποια από τα 56 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους.

Καθαρή ενέργεια και οικονομική ανάπτυξη: Δύσκολος συνδυασμός 

Οι δυσκολίες στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην καθαρή ενέργεια και την οικονομική ανάπτυξη καταδεικνύονται από τη σημερινή ενεργειακή κρίση. Η ανεπάρκεια στην προσφορά φυσικού αερίου σε Ασία και Ευρώπη, η ατζέντα των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και οι υποτονικοί άνεμοι που ελάττωσαν δραματικά τη συνδρομή αιολικής ενέργειας πυροδότησαν ένα ράλι των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει άνοδο 600% από τις αρχές του έτους, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται στο υψηλό τριετίας και ο άνθρακας καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η πλειονότητα των κυβερνήσεων της Δύσης δρομολογεί μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσουν αυξημένες δαπάνες στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση μέσα στον χειμώνα. Απομένει να εξακριβωθεί στην πράξη κατά πόσο οι κυβερνώντες μπορούν να διαχειριστούν τις πολλαπλές προκλήσεις που θέτει αυτή η ενεργειακή μετάβαση. H προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που είναι δρομολογημένη αρχές Νοεμβρίου στη Γλασκόβη.

Από τα πρώτα βήματα της Κίνας για την απανθρακοποίηση της, η οικονομία της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος και περιορισμούς στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να δίνει προ ημερών εντολή στις μονάδες παραγωγής άνθρακα να αυξήσουν την παραγωγή τους. Γι’ αυτό η UBS τονίζει πως εκτός της αποστολής για τον εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση στην  ενέργεια, αλλά και η διευκόλυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης.

(της Ζωρζέτ Ζολώτα)