Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Globaldata: Επιτακτικό να προχωρήσουν άμεσα οι υποδομές LNG για να αποφευχθεί ανεπάρκεια στην προσφορά

Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να ξεπεράσει την ανάπτυξη της προσφοράς μετά το 2025, σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία δεδομένων GlobalData.



“Ο αριθμός των χωρών – εισαγωγέων LNG έχει αυξηθεί από 13 χώρες το 2003 σε 40 χώρες το 2018. Παραδοσιακά, οι κύριοι πόλοι ζήτησης LNG είναι η Ασία και η Ευρώπη και συγκεκριμένα οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα οδηγούν την κούρσα της ζήτησης στην περιοχή. Το 2017, οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας έφτασαν τα 10.2 δισ κυβικά πόδια την ημέρα, ακολουθούμενη από την Κίνα με 4.5 bcfd και την Νότια Κορέα με 4.52 bcfd κατά μέσο όρο”, όπως αναφέρει σχετικά σε έκθεσή της η Globaldata.
Σύμφωνα με το τελευταίο outlook της BP, η κύρια αύξηση της ζήτησης LNG αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με την ζήτηση στην περιοχή να αυξάνεται από 23 bcfd το 2017 σε 30 bcfd μέχρι το 2020. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην περίπτωση της γηραιάς ηπείρου, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για άυξηση 5 bcfd μέχρι το 2020, φτάνοντας συνολικά τα 10 bcfd φυσικού αερίου.
Στο παραπάνω σενάριο που απλώνεται χρονικά μέχρι το 2020 αλλά και μετά, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η παγκόσμια προσφορά θα ικανοποιήσει τη ζήτηση. Ωστόσο, ειδικοί της αγοράς LNG εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την περίοδο μετά το 2025, όπου και η ζήτηση για LNG θα σημειώσει σημαντική αύξηση. Εν μέρει οι ανησυχίες αυτές πηγάζουν από την ενδεχόμενη μη έγκαιρη υλοποίηση έργων LNG που θα συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ότι αφορά την αγορά LNG.
Για να αποφευχθεί, λοιπόν, ένα σενάριο ανεπαρκούς προσφοράς LNG, η εταιρεία GlobalData επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση νέων μονάδων LNG μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
“Παρόλο που η προτίμηση από την πλευρά των αγοραστών για ευέλικτα συμβόλαια ή συμβόλαια άμεσης παράδοσης (spot αγορά) έχει εν πολλοίς εδραιωθεί, οι διαχειριστές των έργων LNG, ακόμη, απαιτούν υψηλές τιμές και συμβόλαια μακράς διάρκειας προκειμένου να εξασφαλιστούν από άποψη χρηματοδότησης και να δημιουργήσουν οφέλη και αποδόσεις από τις επενδύσεις τους”, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων trend.
Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες προκλήσεις, σημειώνει η εταιρεία.
“Για παράδειγμα, η Κίνα έχει ανακοινώσει επίσημα 10% ταρίφα στις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ. Επίσης η αγορά μεταφοράς LNG δείχνει “σφιγμένη” με τις τιμές να φτάνουν τα 100.000 δολάρια την ημέρα, εν μέρει λόγω της υψηλότερης μεταφορικής ζήτησης, η οποία με την σειρά της προκαλείται μερικώς από τις αυξημένες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ", όπως αναφέρεται σχετικά στην έκθεση.
Προσθέτει ακόμη πως, ταυτόχρονα, οι φτηνές τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου παρέχουν περιθώρια για μια μερική αύξηση του κόστους μεταφοράς και διαμορφώνουν μεταβλητότητα στις τιμές στη στεριά.