Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal ΔΕΠΑ – Shell – Τι αναφέρει η εισήγηση της γεν. διεύθυνσης

Ένας μήνας έχει περάσει από τότε που το deal ΔΕΠΑ – Shell για την ΕΠΑ Αττικής πέρασε στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης της Επιτροπής Αναγωνισμού.



Και η ανεξάρτητη διοικητική αρχή φαίνεται ότι εκτός απρόοπτου θα εξαντλήσει το διάστημα που της δίνει ο νόμος των 45 ημερών μέχρι την εισαγωγή της υπόθεσης στην ολομέλεια της, προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη της συμφωνίας.
Τα παραπάνω αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη συναλλαγή της ΔΕΠΑ με τη Shell για την εξαγορά από τη δημόσια επιχείρηση του μεριδίου της πολυεθνικής στην ΕΠΑ Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει εντοπίσει σημεία που να προκαλούν προβλήματα στον ανταγωνισμό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τον τελικό λόγο έχει η ολομέλεια,  δηλαδή αν χρειαστεί η ανάληψη από τη δημόσια εταιρία συγκεκριμένων δεσμεύσεων.
Η επόμενη φάση είναι η ακροαματική διαδικασία που θα ακολουθήσει και κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Τότε θα κληθούν εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους στην ολομέλεια αλλά κι ενδεχομένως και Τρίτοι που έχουν ενστάσεις στη συμφωνία. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να εμφανιστούν πρόσωπα με αντιρρήσεις.
Η έκδοση της οριστικής απόφασης αναμένεται προς το τέλος του Οκτωβρίου. Τότε ουσιαστικά θα έχουν κλείσει οι 45 μέρες της προθεσμίας που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η έγκριση της συγκέντρωσης θα ανοίξει και το δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Με πρώτο βήμα την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αποσχίσει τις Υποδομές από την εταιρία.