Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η Ινδία αψηφά τις αμερικανικές πετρελαϊκές κυρώσεις για το Ιράν

Η Ινδία, μια χώρα που θεωρείται βασικός εταίρος της κυβέρνησης Τραμπ, αναμένεται σύντομα να αψηφήσει την αμερικανική πολιτική για το Ιράν. Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο και τους Times της Τεχεράνης, δύο ινδικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο τον ερχόμενο μήνα. 


Σε περίπτωση που οι εισαγωγές ολοκληρωθούν, θα αντιβαίνουν στον δηλωμένο στόχο των ΗΠΑ να μηδενίσουν σχεδόν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.
Παρά τις προσπάθειές τους να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο «εξαιρέσεων σημαντικών μειώσεων», για τις χώρες που προσπαθούν σταδιακά να φτάσουν σε μηδενικές εισαγωγές, σύμφωνα με το Reuters. Για να κερδίσει αυτήν την εξαίρεση, το Νέο Δελχί θα αναφέρει στοιχεία σχετικά με τη μειωμένη εισαγωγή ιρανικού αργού πετρελαίου.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου, πίσω μόνο από την Κίνα. Τα Το Σεπτέμβρη η Ινδία εισήγαγε μισό εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως από το Ιράν,  σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας για το συγκεκριμένο μήνα.
Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αποχώρησε τον Ιούνιο από τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, θα επαναφέρει και θα ενισχύσει μία δέσμη πολύ αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν στις αρχές Νοεμβρίου, στοχεύοντας στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και της ασφάλισης της χώρας. Η κυβέρνηση της Ινδίας αρχικά διαφώνησε με τον προηγούμενο γύρο πετρελαϊκών κυρώσεων στο Ιράν προτού τελικά μειώσει τις εισαγωγές. Αυτή η απόκλιση στο πετρέλαιο, καθώς και σε άλλα ζητήματα όπως οι εισαγωγές ρωσικών όπλων, συζητήθηκαν όταν ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ταξίδεψε στην Ινδία το Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το BBC.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει καταναγκαστικά οικονομικά μέτρα για να φέρει το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δαπανήσουν πολιτικό κεφάλαιο για τις κυρώσεις και τις εξαιρέσεις από αυτές, θα το κάνουν μόνο για τις χώρες που πραγματικά μειώνουν την εξάρτησή τους από το ιρανικό αργό πετρέλαιο, πιστεύουν οι αναλυτές.