Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για «επεισόδιο» ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros και ελληνική φρεγάτα «στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.
Το βράδυ είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία απαντούσε στην NAVTEX με την οποία η Τουρκία δέσμευε μεγάλη περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών.
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
«Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών» κατέληγε το ΥΠΕΞ.
Η Άγκυρα απάντησε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «το Barbaros «ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα παράλια μας στη Μεσόγειο Θάλασσα» και χαρακτήριζε «απολύτως ανυπόστατη βάσει του διεθνούς νόμου» την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
«Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε άλλη ζημιά εκτός από τη βλάβη των διμερών σχέσεων και της περιφερειακής σταθερότητας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Συνιστούμε δια του παρόντος στην Ελλάδα να απόσχει από συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή» καταλήγει.