Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Εγκλωβισμένη σε άνοιγμα 120 εκατ ευρώ από την ELFE η δίοικηση της ΔΕΠΑ - Η υπόθεση ξεπλύματος έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο

Η υπόθεση, εκτός των ελληνικών αρχών, έχει μπει στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης και του Βρώμικου Χρήματος





Ανάμεσα στα πολλά θέματα που ανακύπτουν, καθώς η ΔΕΠΑ εισέρχεται πλέον στη φάση της αναδιάρθρωσης και του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων Δικτύων - Εμπορίας αλλά και της ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση και οι μέτοχοι της εταιρίας καλούνται να διαχειριστούν παράλληλα το ζήτημα των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την εταιρεία αερίου. 
Το χρέος ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ και διαρκώς αυξάνεται, ενώ η ΔΕΠΑ συνεχίζει την τροφοδοσία της ELFE με βάση τις συμβάσεις που υπέγραψε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος από το 2016. 
Οι συμβάσεις αυτές έδιναν τη δυνατότητα στην ELFE για την αγορά του φυσικού αερίου να παραδίδει μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και επιταγών offshore εταιρειών στην Κύπρο συνδεδεμένων με την ίδια την ELFE! 
Παράλληλα ο πρώην CEO Θ. Κιτσάκος και οι εκπρόσωποι των ELFE ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ακινήτων της τελευταίας έναντι του χρέους, παρότι τα ακίνητα αυτά ήταν υποθηκευμένα στις τράπεζες και δεσμευμένα απο την Αρχή για το Ξέπλημα Μαύρου Χρήματος, με τον πρώην CEO να ισχυρίζεται ότι είχε πολιτική κάλυψη και ότι τις διαπραγματεύσεις για τ’ ακίνητα τις εισηγήθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΠΑ με βάση τις ανάγκες της εταιρείας για επέκταση σε υποδομές και αποθηκευτικούς χώρους.
Το 2017 η υπόθεση πήρε ποινική τροπή αφού οι χειρισμοί Κιτσάκου, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη τόσο στην Νεοχημική όσο και στην ίδια την ELFE, προκάλεσαν την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στη ΔΕΠΑ και την εμπλοκή της Αρχής για το Ξέπλημα Βρώμικου Χρήματος. 
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τελικά τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη να προχωρήσει, λίγο πριν την εκπνοή του 2017, στην αποπομπή του πρώην CEO, ο οποίος είχε αρνηθεί να παραιτηθεί. 

Ποινική δίωξη 

Τον Αύγουστο του 2018 ο Οικονομικός Εισαγγελέας άσκησε για την υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE ποινική δίωξη κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και στενών του συνεργατών για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας. 
Πηγές της αγοράς σχολιάζουν ότι τη στιγμή που η ΔΕΠΑ διεκδικούσε οφειλές άλλων φερέγγυων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα με απειλή διακοπής της παροχής, έδειχνε σκανδαλώδη ανοχή και άφηνε να διογκώνονται τα χρέη μιας εταιρίας χωρίς περιουσιακά στοιχεία και χωρίς καμία εξασφάλιση, ενώ παράλληλα διαπραγματευόταν μιά ανέφικτη ανταλλαγή με ακίνητα. 
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σκάνδαλο τύπου Energa Νο 2, δεδομένου ότι πλέον η εταιρεία ELFE έχει απομείνει ένα κουφάρι αποψιλωμένη από όλα της τα περιουσιακά στοιχεία και με κίνδυνο την οριστική απώλεια της οφειλής που σήμερα ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί με τα ετήσια κέρδη της εταιρίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, οι μέτοχοι έχουν κρατήσει επιφυλάξεις για την απαλλαγή της διοίκησης Κιτσάκου ανάλογα με την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το όλο ζήτημα απασχολεί πλέον και την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΑΑΔΕ και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ έχει μπει στο μικροσκόπιο και των διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών για την Καταπολέμηση της Απάτης και του Βρώμικου Χρήματος και αναμένονται εξελίξεις.
Το WEN είχε επισημάνει πολλά ζητήματα που δημιουργούσαν σοβαρές υπόνοιες για την πορεία της επιχείρησης κατά το 2016, όμως το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία έδινε τόνο ηρεμίας για να μην διαταραχθεί η συνολική πορεία της κρίσιμης για την ελληνική οικονομία επιχείρησης, έγινε σεβαστό από την δημοσιογραφική του ομάδα. Το ξακαθάρισμα κατέστη τελικά δυνατό χάρις και την παρέμβαση του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη που σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς παράγοντες επέμεινε στην αντικατάσταση της προηγούμενης δίοικησης.
Πλην όμως η παρούσα κατάσταση είναι φανερό ότι δημιουργεί μείζονα προβλήματα για τις απαιτούμενες διαρθρωτικες κινήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ κινδυνεύει να καταστεί το επίκεντρο του ενεργειακού πρβλήματος και όχι η ΔΕΗ. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να ενεργήσει αποτελεσματικά ώστε το όλο ζήτημα να μην εγκλωβίσει την ΔΕΠΑ σε σχέση με κινήσεις που θα προσθέσουν αξία στη σύστημα.

www.worldenergynews.gr