Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Σε μονομαχία Vitol - Glencore εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ – Σε αναζήτηση συμμαχιών οι δύο διεκδικητές

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η sort list των υποψήφιων επενδυτών για την εξαγορά του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.   










Οι σύμβουλοι του Ταμείου ολοκληρώνουν την αξιολόγηση των πέντε υποψηφίων επενδυτών και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τελικώς στη δεύτερη φάση θα περάσουν η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore. 

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των δυο γνωστόν παγκόσμιων trader, τα ΕΛΠΕ διεκδικούν η Alrai από το Ιράκ, η Gupta Family Group Alliance - βρετανικός όμιλος, ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Νότιο Αφρική, καθώς επίσης και η κοινοπραξία της Carbon Asset Management με την Alshaheen από το Κατάρ. 

Μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα με το ποιοι υποψήφιοι περνάνε στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, θα ανοίξει το data room προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των ΕΛΠΕ και να διαμορφώσουν τις προσφορές τους αλλά και να αναζητήσουν πιθανούς συνεταίρους. 

Όλα δείχνουν ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού θα υπάρξουν συμμαχίες και με τρίτους επενδυτές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία με αυτούς που θα περάσουν στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.  

Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές 

Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει χρόνος για τη διαμόρφωση αυτών των συμμαχιών τις οποίες φαίνεται ότι επιθυμούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΤΑΙΠΕΔ, κυβέρνηση αλλά και τα ΕΛΠΕ) πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ανακηρυχθεί και ο πλειοδότης. 

Εν τω μεταξύ κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη θα συνέλθει η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας για εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη πουλήσει το μερίδιο της στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας έναντι 57 εκατ. ευρώ και οι δυο αυτές κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της αγοράς αερίου, η οποία θα ολοκληρωθεί με το σπάσιμο της ίδιας της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες και την ιδιωτικοποίηση της πλειοψηφίας εκείνης που θα ασχοληθεί με το εμπορικό κομμάτι.