Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ξεκινά ο «χορός» των εγκρίσεων για τη συμφωνία ΔΕΠΑ και Shell – Το αργότερο μετά το Σεπτέμβριο η ολοκλήρωσή της

Σε περίπτωση που ο έλεγχος της συμφωνίας εμπίπτει και σε δεύτερη βαθμίδα, η ολοκλήρωσή τής θα μεταφερθεί για μετά το Σεπτέμβριο






H έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ για να εγκρίνει τη συμφωνία εξαγοράς του 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής συνέρχεται σήμερα (3/7) εκτός απροόπτου. 
Η έγκρισή ωστόσο από την γενική συνέλευση δεν σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της περιπετειώδους συναλλαγής, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή της από τις διοικήσεις των δύο εταιριών αλλά και η απαιτούμενη από το μνημόνιο έγκρισή της από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές. 
Εάν ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης σήμερα δεν αλλάξει, η συμφωνία θα εγκριθεί μεν, η υπογραφή της ωστόσο δεν πρόκειται να ακολουθήσει άμεσα κι αυτό γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες εσωτερικές διαδικασίες από τη Shell που λόγω μεγέθους της εταιρίας καθυστερούν. 
Αμέσως μετά την υπογραφή της από τις διοίκησης των δύο εταιριών η συμφωνία θα υποβληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην DGcomp όπως έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού.  
Με βάση το καλό σενάριο η ολοκλήρωση του ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται μέχρι τις 10 Αυγούστου 2018 και αυτό προϋποθέτει εξέταση πρώτης βαθμίδας. 
Στην περίπτωση που ο έλεγχος εμπίπτει και σε δεύτερη βαθμίδα, η ολοκλήρωσή του θα μεταφερθεί για μετά το Σεπτέμβριο αφού ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας.
Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις αρμόδιες για την λειτουργία του ανταγωνισμού ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, θα ολοκληρωθεί και η συναλλαγή μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell για την εξαγορά του 49% της πολυεθνικής στη ΕΠΑ Αττικής και την ΕΔΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ. 

Αντιρρήσεις από Motor Oil 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Υπόμνημα αντιρρήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσε πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Motor Oil.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας απασχόλησε χθες (2/7) σύμφωνα με πληροφορίες και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ζήτησε διευκρινήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ προκειμένου να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων και το πως επηρεάζει τον σχεδιασμό του για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. 
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει εκκίνηση της διαδικασίας αξιοποίησης του 50% συν 1 μετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ που θα προκύψει από τη διάσπαση της εταιρίας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών το Νοέμβριο του 2018. 
H διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του 14% της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στον τομέα των Υποδομών θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.