Προκρίνονται και οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές που απέμειναν στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, η Κομισιόν, μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, άνοιξε χθες τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο ενδιαφερομένων, Glencore και Vitol, στη β΄ φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών των EΛΠΕ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση το πράσινο φως. Στις στρατηγικού ενδιαφέροντος αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι εκείνες του τομέα ενέργειας, δίδεται η σύμφωνη γνώμη τόσο του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΕΝ) όσο και του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι τους εμπλεκομένους στον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ απασχόλησαν οι ανοικτές υποθέσεις της Glencore με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Η άποψη ωστόσο που κυριάρχησε ήταν ότι η υπόθεση αυτή θα αργήσει να τελεσιδικήσει και, ως συνέπεια, δεν έπρεπε να καθυστερήσει άλλο η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.
Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ, χθες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά (του ΔΕΣΦΑ από την ιταλική Snam) δεν εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, διότι οι εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια γεωγραφική περιοχή». Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών υψηλής πίεσης και έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ η Snam είναι ο διαχειριστής του βασικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ιταλία.
Eίναι αξιοσημείωτος, ωστόσο, ο χρόνος που απαιτήθηκε ώστε η Κομισιόν να ξεδιαλύνει το καθεστώς ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Απαιτήθηκαν λιγότερο από 40 ημερολογιακές ημέρες προκειμένου οι υπηρεσίες της να εκφέρουν γνώμη, δεδομένου ότι η κοινοποίηση της σχετικής συγκέντρωσης (μέσω εξαγοράς) έγινε μόλις στις 8 Ιουνίου 2018. Και παρόλο που ανεπισήμως οι κοινοτικές αρχές ενημερώνονταν από την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για τις κινήσεις που γίνονται στον ΔΕΣΦΑ, η ταχύτητα με την οποία αποκρίθηκε η Κομισιόν εξέπληξε.
Με αυτό ως δεδομένο, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά θεωρείται πλέον υπόθεση ολίγων εβδομάδων το κλείσιμο της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ.