Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Trafigura και Vitol: Ο ρόλος τους στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

 

Οι ισχυροί έμποροι ενέργειας και commodities Trafigura και Vitol εξετάζουν την αύξηση των ποσοτήτων ρωσικών ενεργειακών αγαθών που εμπορεύονται, στο επίπεδο που αυτό καθίσταται εφικτό υπό τις διεθνείς κυρώσεις.



Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters επικαλείται σχετικές πρόσφατες δηλώσεις των CEOs των δύο ελβετικών εταιρειών, οι οποίες μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την παρουσία τους στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου το προηγούμενο έτος.

«Μεταφέρουμε περιορισμένα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα εντός του πλαισίου των κυρώσεων» δήλωσε ο CEO της Trafigura Jeremy Weir και αργότερα υπονόησε ότι ο ρόλος του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων του στο χαρτοφυλάκιο της Trafigura βρίσκεται υπό εξέταση.

«Από τις ποσότητες που εμπορευόμαστε, 100.000 βαρέλια/ημέρα είναι ρωσικής προέλευσης» σημείωσε ο CEO της Vitol Russel Hardy, προσθέτοντας ότι ενδέχεται οι ποσότητες αυτές να αυξηθούν.

Παράλληλα, παρότι οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε ρόλο οδηγού -και υποστηρικτή- στο μέτωπο των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, η Ουάσιγκτον φαίνεται να επιθυμεί την παραμονή των ρωσικών ποσοτήτων στις διεθνείς αγορές, προς αποφυγή ανόδου των τιμών. Έτσι, το εμπόριο ρωσικών ενεργειακών αγαθών που πραγματοποιείται με γνώμονα το πλαφόν που έχει επιβληθεί στις τιμές τους αναγνωρίζεται ως νόμιμο από την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.