Η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων λόγω του πληθωρισμού έχει πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα, ενώ οι σχετικά δελεαστικές τιμές των τελευταίων ημερών αδυνατούν να δώσουν ώθηση στην αγορά, με μοναδική εξαίρεση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,897 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,704 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,191 ευρώ το λίτρο. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές θα σημειώσουν ελάχιστη άνοδο αυτές τις ημέρες ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το Φεβρουάριο, τα καύσιμα κίνησης κινήθηκαν οριακά θετικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (στο περίπου +1%), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση κατά 8% λόγω της μεγάλης αποθεματοποίησης των προηγούμενων μηνών. Τη διαφορά το μήνα που μας πέρασε όσον αφορά στα καύσιμα κίνησης έκανε η απόδραση της Καθαράς Δευτέρας όπου η κίνηση ήταν αρκετά αυξημένη, σύμφωνα με πηγή της αγοράς.
Ο πληθωρισμός πιέζει τη ζήτηση για καύσιμα
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι εξαιρετικά, με την ακρίβεια να μην έχει θεαματική μείωση στην κατανάλωση βασικών αγαθών. Εκεί, όμως, που η κατάσταση δείχνει να είναι διαφορετική, είναι στα καύσιμα και αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που οι τιμές συγκρατούνται σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.
Η πτώση της ζήτησης για καύσιμα πιστοποιείται και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον Ιανουάριο τα οποία υποδεικνύουν μείωση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Τα έσοδα από τον ΕΦΚ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στα 259 εκατ. έναντι 298 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και έναντι στόχου για έσοδα 313 εκατ.
Goldman Sachs: Το Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινείται στα 83 δολάρια το βαρέλι αλλά παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο ακόμη και κατά 20 δολάρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα και η περιορισμένη προσφορά από άλλους παραγωγούς θα ωθήσουν την αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οδηγώντας τον OPEC+ να αλλάξει τη στρατηγική μείωσης της παραγωγής του στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Όπως είναι γνωστό, ο OPEC+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε τον Οκτώβριο να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του 2023.
Η τράπεζα ανέφερε σε σημείωμα της ότι αναμένει οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σταδιακά στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο, υποθέτοντας ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο.
Ωστόσο, εάν ο OPEC+ παρέμενε στη θέση του, τότε το Brent πιθανότατα θα φτάσει τα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο και θα συνεχίσει να κινείται υψηλότερα στη συνέχεια, ανέφερε.
(Αναδημοσίευση από το insider.gr)