Προς ένα ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς κινούνται οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο, ενώ αναμένεται και εποχική μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Oι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ αντλούν 28,92 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως ή 300.000 βαρέλια περισσότερα από εκείνα που εκτιμά ότι θα χρειαστεί η παγκόσμια αγορά το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οργανισμού.
Η παγκόσμια κατανάλωση αργού συνήθως παρουσιάζει κάμψη στο συγκεκριμένο τρίμηνο.
Το πλεόνασμα θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο εάν η ρωσική παραγωγή παραμείνει ισχυρή έναντι των διεθνών κυρώσεων, καθώς ο ΟΠΕΚ έχει προϋπολογίσει μια κάθετη πτώση στην παραγωγή της Ρωσίας το ερχόμενο τρίμηνο.
"Υπάρχουν κάποιες ανοδικές προοπτικές, αλλά και ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι", σημειώνει το τμήμα έρευνας του εδρεύοντος στη Βιέννη ΟΠΕΚ. "Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας σχετικά με τον χρόνο και την έκταση της οικονομικής ανάκαμψης στα προπανδημικά επίπεδα", το ευρύτερο καρτέλ του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να σταθεί προσεκτικό.
Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του συγκρατούν την παραγωγή προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία στις διεθνείς αγορές, καθώς η ανάκαμψη γίνεται με αναταράξεις και οι οικονομικές προοπτικές σε διεθνή κλίμακα μοιάζουν αβέβαιες, ειδικά μετά και την πρόσφατη κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, η τιμή του αργού στο Λονδίνο υποχώρησε κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα.
Η παγκόσμια κατανάλωση το 2023, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ, θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο ιστορικό υψηλό των 101,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα.