Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Επιθυμία του Ιράν για εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία

 

Η Ινδία έχει αποτελέσει δημοφιλή προορισμό για φορτία πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, και δη για εκείνα που προέρχονται από τη Ρωσία. 






Αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή και με ασπίδα το εθνικό της συμφέρον, η Ινδία στρέφεται στις εξαγωγές χωρών που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ινδικά δημοσιογραφικά μέσα αναφέρουν ότι το Ιράν επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία. Προκειμένου η φιλοδοξία αυτή να καταστεί πραγματικότητα, η Τεχεράνη σημειώνει ότι το πρότζεκτ σχετικού τερματικού στον λιμένα Chabahar είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ωστόσο, επί του παρόντος, η Ινδία δεν εισάγει φορτία πετρελαίου από το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει την παραχώρηση απαλλαγών -από τις κυρώσεις στις οποίες υπόκειται το ιρανικό πετρέλαιο. Ο πρέσβης του Ιράν στην Ινδία, Iraj Elahi, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι η Ινδία ήταν και παραμένει αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στις πιέσεις της Δύσης… Είναι μια αναδυόμενη δύναμη με ισχυρή οικονομία».

Εκτός αυτού, ο πρέσβης υπογράμμισε ότι μια επανέναρξη εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου από την Ινδία θα αποκομίσει οφέλη και για τις δύο οικονομίες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λιμένες Chabahar αποτελεί μέρος του International North-South Transport Corridor (INSTC). Ο INSTC είναι μια πρωτοβουλία που αφορά ένα εμπορικό route συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ινδίας, Ιράν, Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας, Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.