Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση για 5η συνάντηση διαπραγματεύσεων ΕΣΣΕ και Ε.Κ.

Συναδέλφισσεςσυνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 28/02/23 η πέμπτη συνάντηση μεταξύ των Διαπραγματευτικών Ομάδων ΠΣΕΕΠ και Εταιρείας για ΕΣΣΕ και Ε.Κ.




Η Εταιρεία απέσυρε την προηγούμενη πρότασή της που ζητούσε την περικοπή ποσοστού των ωριμάνσεων και προσήλθε στη συνάντηση με μία νέα πρόταση η οποία περιλαμβάνει γενικές αυξήσεις για το 2023 3%, το 2024 2% και το 2025 0,5%, η οποία δεν μεταβάλει καθόλου τις ωριμάνσεις που προβλέπονται στην ΕΣΣΕ (χρονοεπίδομα, πολυετίες, τριετίες και μισθολογικές προαγωγές).

Επιπλέον πρότεινε μεταβλητή αμοιβή για το 2024 2,5% και το 2025 2,5% extra από αυτά που προβλέπονται στην ΕΣΣΕ, μεγαλώνοντας τις γενικές αυξήσεις στην τριετία ως εξής: το 2023 3%, το 2024 2%+2,5%=4,5% και το 2025 0,5%+2,5%=3%, δηλαδή γενική αύξηση στην 3ετία 10,5% (5,5% σταθερό και 5% μεταβλητό). Την μεταβλητή αμοιβή τη συνδέει με κάποιους δείκτες, π.χ. ασφάλειας, οι οποίοι όμως δεν εξειδικεύτηκαν, δεν οριστικοποιήθηκαν και αποτελούν θέμα περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Επίσης προτάθηκαν και κάποιες θεσμικές παροχές βάσει του διεκδικητικού μας πλαισίου, όπως αύξηση επιδόματος οικογενειακών βαρών, αναπροσαρμογή του επιδόματος εξομάλυνσης απωλειών λόγω προσαυξήσεων βάρδιας, σαφής προσδιορισμός “παρεμφερούς ειδικότητας”, αναγνώριση συναφούς πτυχίου ΑΤΕΙ στα 5 έτη (από 8), αύξηση στις παροχές κοινωνικής φύσης όπως στις γενικές αυξήσεις, ΕΚΟcard στα 70€ (από 60€), αύξηση ορίων δανείων +20%, κάλυψη εξόδων κατασκηνώσεων και σε τέκνα εργαζομένων ΑΜΕΑ, χορήγηση δώρου μακροχρόνιας υπηρεσίας σε εργαζόμενους με 35 έτη, αύξηση ημερών αδείας από 6 σε 7 για τους ημερήσιους εργαζόμενους με παιδιά/ συζύγους ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και από 3 σε 4 ημέρες για τους εργαζόμενους βάρδιας και τέλος, ένταξη των Ενσακιστών στην κατηγορία Τεχνικών.

Η πρόταση, παρότι αποτελεί βάση συζήτησης, απερρίφθη από τη διαπραγματευτική ομάδα του Σωματείου διότι απέχει πολύ από τις προσδοκίες των εργαζομένων σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας που έχουν επιτευχθεί.

Επίσης ζητήθηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΠΣΕΕΠ να πυκνώσουν οι συναντήσεις και να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος επίτευξης συμφωνίας.

Συναδέλφισσεςσυνάδελφοι
Θα σας κρατούμε ενήμερους για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων και σας

καλούμε να είστε σε εγρήγορση και ενωμένοι δίπλα στο Σωματείο.