Η ενεργειακή κρίση και η προσπάθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο έχουν δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο και σε εξαγωγεά φυσικού αερίου, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των γειτονικών χωρών, κυρίως της Βουλγαρίας.
Αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται τόσο από τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας όσο και από την πρωτοφανή ζήτηση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο των δημοπρασιών για την ενοικίαση των χρονοθυρίδων (slots) για την εισαγωγή φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
Εξαγωγέας η Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση και έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές αγορές 20,41TWh όταν το 2021 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 5,17 TWh (αύξηση 294,73%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια ζήτηση παρουσίασε μείωση της τάξης του 14,25% από τις 52,46 TWh στις 44,98 TWh. Εντούτοις, λόγω της έκρηξης των εξαγωγών, η συνολική ζήτηση παρουσιάζει εντός του 2022 αύξηση της τάξης του 13,47% από τις 57,63TWh στις 56,39TWh.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο αναβαθμισμένος τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, από όπου και εισήλθαν οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου. Από τη Ρεβυθούσα καλύφθηκε ποσοστό 42,62% των εισαγωγών, ή αλλιώς 27,87TWh.
Εκτός από τη Ρεβυθούσα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν στο άθροισμα των ελληνικών εξαγωγών και οι ποσότητες από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, κυρίως με αέριο από τον αγωγό TAP (Αζερμπαιτζάν).
Μεγάλη ζήτηση
Την ίδια στιγμή σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τα "πακέτα" slots εισαγωγής LNG στη Ρεβυθούσα το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές που προσφέρθηκαν να είναι 2,5 φορές πάνω από πέρυσι (στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ ανά slot). Στην πρώτη δημοπρασία κερδισμένοι ήταν η ΔΕΠΑ (8 slots, 4 TWh), η Mytilineos (5 slots, 5 TWh) και η βουλγαρική ΜΕΤ Energy (5 slots, 5 TWh). Ακολούθησε η δεύτερη δημοπρασία για 8 μεμονομένα slots, στα οποία κερδισμένες ήταν δύο βουλγαρικές εταιρείες, οι Bulgargaz και Kolmar, καθώς επίσης η ΔΕΗ και η Motor Oil.
Η εξέλιξη των δημοπρασιών για το 2023 αναδεικνύει τη μετατροπή της Ρεβυθούσας σε διεθνές κέντρο με δεδομένο ότι εκτός από τους παραδοσιακούς Έλληνες παίκτες (ΔΕΠΑ, Mytilineos, Elpedison, ΔΕΗ, Motor Oil, Ήρων) συμμετέχουν πλέον και ξένες εταιρείες όπως οι Bulgargaz, Kolmar, MET Energy.
Μόνο με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις δημοπρασίες για τις χρονοθυρίδες του ΔΕΣΦΑ, και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν άλλες εισαγωγές φορτίων που θα προκύψουν στα μηνιαία slots ή εξαγωγές αερίου από αγωγούς, προκύπτει ότι το 2023 οι εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20ΤWh.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)